Inwestorzy już dawno przestali ufać Wiśniewskiemu. Zaczęło się prawie dwa lata temu, kiedy za 108 mln zł sprzedał akcje PBG instytucjom finansowym. Sprzedawał je po 210 zł (dziś akcje kosztują 4 zł), ale inwestorzy nie zdawali sobie jeszcze sprawy, jak nierentowne są zdobyte przez PBG kontrakty drogowe. Jedną z instytucji, która dała się wtedy Wiśniewskiemu oczarować, były fundusze Pioneera należące do Pekao SA. Zwiększyły wówczas swoje zaangażowanie w spółce do 19 procent i stały się drugim po Wiśniewskim (26 proc.) akcjonariuszem.
A Wiśniewski uciekał do przodu. Nowym paliwem miało stać się przejmowane za 462 mln zł Rafako. Kredyt miało dać Pekao SA, ale w ostatniej chwili odmówiło. Trudno przesądzić, co o tym zadecydowało – czy coraz mniejsza wiarygodność Wiśniewskiego, czy zmiana nastawienia banku do sektora. Pekao okazało się na przykład największym hamulcowym w procesie ratowania innego budowlanego potentata – Polimexu. Dość, że Wiśniewski ostatecznie sfinansował przejęcie Rafako z bilansu PBG, co przyczyniło się do utraty płynności jego biznesu.
Kiedy pod koniec roku cena akcji spadła do 60 zł, bo inwestorzy uświadamiali sobie, że przelewarowana spółka może mieć problemy z regulowaniem zobowiązań, „Forbesowi” tłumaczył, że to gra na krótko funduszy, które chcą go tanio przejąć. Nie był też zainteresowany wpuszczeniem do spółki inwestorów z misją ratunkową, których polecili mu doradcy, bo musiałby zbyt tanio oddać część władzy.
To wszystko działo się przed 2012 Ciekawe czy Bin ostrzegał wtedy na forum PBG przed Wiśniewskim i szukał jego pieniędzy w funduszach Cypryjskich haha
Potem znalazł się też taki:
W raporcie półrocznym, firma budowlana PBG poinformowała swoich akcjonariuszy, że były prezes spółki (zrezygnował 28 czerwca 2012 roku), Jerzy Wiśniewski, otrzymał od PBG w I półroczu 2012 roku 1,73 mln zł z tytułu wynagrodzeń. Były wiceprezes spółki (także zrezygnował 28 czerwca 2012 roku), Przemysław Szkudlarczyk, otrzymał w tym samym czasie 2,73 mln zł od PBG.
Cóż w tym dziwnego? – można zapytać. Należy przecież wynagradzać utalentowanych managerów.
Rzecz w tym, że w I półroczu 2012 roku grupa kapitałowa PBG wypracowała 1,685 MILIARDA złotych straty (efekt przede wszystkim odpisów aktualizacyjnych). W tym samym okresie kapitalizacja rynkowa PBG, a więc wartość akcji posiadanych przez akcjonariuszy spółki, spadła o 91%. W czerwcu 2012 roku spółka PBG poinformowała o złożeniu do sądu wniosku o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu.
W porównaniu z I półroczem 2011 roku zarobki byłego prezesa wzrosły o 92%, a byłego wiceprezesa niemal trzynastokrotnie.
To już teraz w Compremum restrukturyzacją będzie zajmowała się firma "Zimmerman Filipiak Restrukturyzacja" S.A., a nie "GRENDA restrukturyzacja" Sp. z o.o.?
Parkiet napisz jeszcze jak możesz kiedy wznawiasz sprzedaż akcji swojego kumpla Szymańskiego bo przecież pisałeś ponad miesiąc temu że masz takie zlecenie i że zacząłeś już sypać tą niedopuszczoną do obrotu na GPW seria akcji Compremum!!
Tylko się z tego teraz nie wycofaj liczę na Ciebie bo jesteś bardzo wiarygodny jak coś powiesz to tak właśnie jest !!
Marku, z tego upału pomieszało ci się w głowie. Mylisz mnie z Parkietem i odpowiadasz na posty nie kierowane do ciebie i dodatkowo nie na temat. Widać w twoich myślach krąży ten Szymański i stał się twoją obsesją. Powiedz lepiej ile dzisiaj kupiłeś akcji. Dwie czy trzy bo na więcej to ciebie i tak nie stać
Dnia 2024-05-07 o godz. 09:41 ~Marek napisał(a): > Parkiet to zacznij wreszcie sypać akcjami Twojego kumpla Szymańskiego bo do 2,19 nie ma nic na sprzedaży same resztki
Nie zadaję się ze starymi oszustami. Mogą mnie okraść.
Ty jednak możesz zajrzeć do niego dwa pokoje obok.
Parkiet co ty mówisz ? Przecież sam nam tu z dnia na dzień pisałeś że robisz zrzuty akcji Szymańskiego i że w kolejne dni też będziesz sprzedawać !!
Okłamywałes nas ???
Dnia 2024-05-07 o godz. 12:24 ~Marek napisał(a): > Parkiet co ty mówisz ? Przecież sam nam tu z dnia na dzień pisałeś że robisz zrzuty akcji Szymańskiego i że w kolejne dni też będziesz sprzedawać !! > > Okłamywałes nas ???
Czytałeś moje wypowiedzi? Nie mam i nie miałem akcji Compremum, spółki, która spada od 3 lat. Szmatą jedynie można wytrzeć podłogę. Jak Tobie podobał się film o Szymańskim?
Dnia 2024-05-07 o godz. 12:38 ~Parkiet napisał(a): > Dnia 2024-05-07 o godz. 12:24 ~Marek napisał(a): > > Parkiet co ty mówisz ? Przecież sam nam tu z dnia na dzień pisałeś że robisz zrzuty akcji Szymańskiego i że w kolejne dni też będziesz sprzedawać !! > > > Okłamywałes nas ??? > > Czytałeś moje wypowiedzi? Nie mam i nie miałem akcji Compremum, spółki, która spada od 3 lat. Szmatą jedynie można wytrzeć podłogę. > Jak Tobie podobał się film o Szymańskim?
Ależ Parkiet wszyscy pamiętamy że organizowałeś tu zrzuty akcji. Teksty pisałeś takie... "Jutro znów zrobię zrzut akcji na zlecenie Szymańskiego"
Dnia 2024-05-07 o godz. 13:07 ~Parkiet napisał(a): > Pamiętam twoje wpisy dotyczące 10 Pln za akcje, budowie fabryki, wagonach i exporcie stolarki okiennej. Co zostało zrealizowane? > > Jedynie sprzedaż Slonaw, restrukturyzacja TransTrain i wysokie kary za niedotrzymanie wykonania kontraktu GSMR.
Nie nie pamiętasz, nigdy nie pisałem o 10 zł na akcje ale fajnie że nie masz żadnych akcji bardzo się z tego cieszę !! TransTrain nie jest spółką zależną Compremum musisz się tego douczyć nie da się nas tak okłamywać jakbyś chciał. Podaj wysokość kar zapłaconych na kontrakcie GSM-R przez Compremum !!
Tylko kłamstwa parkiet wyluzuj akcje poszły ledwie do 2,20 a ty już się pogubiłeś !!
~Roberto odpowiada ~Zakar 2024-05-07 05:04 IP 5.173.18.*
I znowu uniki. Jak zwykle brak konkretów i odsyłanie do linków nie na temat. Wysil się i pokaż ile przychodów będzie w 2024 z wymienionych przez ciebie kontraktów. Ja twierdzę, że przychody w tym roku nie przekroczą 100 mln PLN. Pokaż, że nie mam racji. I nie pracuj po nocach. To szkodzi twojemu zdrowiu
Ty się dobrze czujesz ? Pokaż mi spółkę która Ci poda ile przychodu/Zysku netto będzie miała w którymś z kolejny CH kwartałów z danego kontraktu. Haha
Kup sobie Budimex lub Mirbud napiszesz do nich i podadzą Ci na pół roku do przodu jakie przychody/zyski netto będą realizować z konkretnych kontraktów. Hahaha
Re: Płynność ~Zakar odpowiada ~Zakar 2024-05-07 08:23 IP 141.0.12.*
Napisz do tych spółek nie podały jakie będą miały przychody kwartalne/zyski netto w następnych kwartałach na swoich kontraktach:
Mnie pytałeś o przychody, Kr pytasz o zysk netto to teraz grzecznie zmień nick i zapytaj np: Qbq ile przychodów operacyjnych będzie w każdym kwartale na każdym kontrakcie a potem kogoś następnego o przepływy pieniężne itd itp...moze posiadasz sobie cały bilans !!
I koniecznie zmienić aj Nicki !! Hahaha
Dnia 2024-05-06 o godz. 18:08 ~Szymon napisał(a): > Ja mogę tylko dodać, że kolega Szymańskiego ma już wyrok. > > https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,grzegorz-j-uslyszal-wyrok-2-5-roku-wiezienia,wia5-3266-58808.html > > Będzie mościł pryczę dla Szymańskiego.
Szymon, dawno mnie tu nie było. Ja myślałem, że Szymański z Fojtem już dawno siedzą. Prokuratura i służby się tym nie zajęły? Wiesz coś może?
Artur, Parkiet i nawrócony Bin oraz banda "nowych" nicków
Piszą stare dyrdymaly o niczym, bo co to ma wspólnego z Compr ... Nic, no ale trzeba jeszcze pocisnac w dół nie chłopaki? Ale żeby takie nudy wciąż odgrzewać ???
Żadnej inwencji twórczej nie macie? Nic nowego?
Zarząd milczy to trzeba jakoś podtrzymać dialog. Nikt nie chce mówić o przyszłości to mówią o przeszłości. A może ty kubku podzielisz się wizjami na przyszłość. Napisz kiedy będzie fabryka i nowe kontrakty. Tylko się pośpiesz bo w tym roku kasa się skończy.
Banda nowych nicków bo starzy się zbłaźnili. Wciąż usiłują odgrzewać te same aferki sprzed lat pisząc o PBG. A przecież od 30.04 po wynikach kurs powoli pnie się w górę więc stres mają coraz większy.
Mnie nie naciągniesz i sprzedawać nie mam czego. Ale dziękuję za radę. Myślę, że wszyscy trzeźwo myślący powinni poszukać czegoś bardziej wiarygodnego do inwestowania.
Czyli następny który jest tu po nic !! Fajnie dziękujemy za zainteresowanie tym forum tylko po to by pobyć sobie tu z nami akcjonariuszami Compremum !!
Nie no o czym ty mówisz o jakim wiarygodnym inwestowaniu przecież nie jesteś tu dla inwestycji tylko by z nami być !!
Inwestorem jesteś słabym, naganianie tobie też nie idzie, a twoje prowokacyjne wpisy raczej na nikim nie robią wrażenia. Lepszy byłeś snując marzenia o fabryce i wielkich kontraktach ale to już przeszłość. Teraz tylko czekamy na zakończenie mediacji i na wyniki pierwszego kwartału.
Nie przejmuj się innymi posiadaczami akcji. Jesteś tu tylko do towarzystwa nie masz akcji i nie chcesz ich mieć pamiętaj o tym... Nie identyfikuj się z nami nie czekasz tutaj na nic ani na zakończenie mediacji ani na wyniki kwartalne.
Och kolejny pan do towarzystwa buhaha !!! I kolejny kłamca się znalazł bo gdyby gdyby 4-y osoby posiadały cały FF Compremum ....to wszyscy z nas przekroczyli by próg 5%. Ludzie myślcie choć troszkę myślenie wam nie zaszkodzi !!!
Van piszesz kolejny raz to samo po co Ci wyniki jesteś tu tylko panem do towarzystwa. Wejdź sobie na Budimex lub Mirbud tam podają prognozy przychodów i zysków na kilka kwartałów do przodu z każdego kontraktu oddzielnie !! Będziesz miał pełnię informacji na jakie zasługujesz !!
Och widzisz flustracje, możliwe ale nie moją ja wiem dlaczego kupiłem akcje Compremum i wiem dlaczego tu jestem. Bynajmniej nie jestem tak jak ty facetem do towarzystwa haha
Qbq masz rację , nawróciłem się, że szkoda czasu na taką wątpliwą firemkę jak Compremum, z takim podejrzanym typ...em jak Szymański i mier....no...tą intelektualną jak Fojt. Firemkę, która wkrótce zniknie i wszyscy zapomną, że coś takiego było. A Ty zaklinaj sobie, że będzie dobrze. Twój wybór. Ty wierzysz w Compremum, inni ludzie w Ufo i kosmitów.
Bin ... pogadaj tam z tym swoim guru od polityki, dobrych manier itp :)
Nawracaj się dalej to będą z ciebie ludzie.
Jak coś piszesz lub piszecie to wymyślacie coś z sensem bo te wszystkie bajki to już po wielokroć odgrzewane i to tylko bajki i nie do tej bajki, więc ... Może wam jak z Die myli co z czym i może na innym forum powinniście wiedzieć albo na lezaczkach i spokojnie oddychać, albo też na lezaczkach i pani za chwilę nocniki przyniesie do siusiu ....