• Komenatrz Totala Autor: ~Wujek [89.64.47.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Alfie [85.221.141.*]
    Dzięki za info
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Teoretyk [85.221.141.*]
    Dzięki Wujku
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Jak [83.31.157.*]
    Ten komentarz sporo mówi. Między wierszami …
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Scp [46.205.147.*]
    A co ten komentarz wnosi? Wszyscy tu siedzą i wiedzą na co czekają. TOTAL nie napisał w komentarzu nic nowego. Przynajmniej ja się niczego nie dowiedziałem nowego.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Cashmir [5.184.110.*]
    no to idą konie po betonie...
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Mike [178.235.220.*]
    Interesujący komentarz, ale chyba nie ma co się zanadto emocjonować. TOTAL pisze swoim klientom żeby trzymali kapitał w jego certyfikatach (jednostkach funduszu). Pisze że mają takie sobie wyniki ale spodziewają się lepszych bo zakładają że w 2022 dojdzie do sprzedaży CD. Dokładnie tak jak wszyscy którzy mają akcje to zakładają. TOTAL musi zapobiec odpływowi kapitału ze swojego funduszu, bo jeśli do niego dojdzie to w pierwszych miesiącach tego roku będzie musiał wyprzedawać akcje żeby wypłacić kasę swoim klientom (tak jak rok temu). A tego nie chce bo tak samo jak wszyscy akcjonariusze liczy na komercjalizację w tym roku i podniesienie wartości swojej pozycji.

Czy ten komentarz należy traktować jako przełomowo istotny? Według mnie nie. Sam taki komentarz niczego bardziej nie uprawdopodabnia, żadnych nowych informacji nie ujawnia ani niczego nie zmienia w perspektywach. Tu trzeba czekać na info ze Scope i trzymać kciuki za negocjacje. To nie TOTAL kupuje PCR ONE, tylko globalny podmiot. Oczywiście TOTAL wie więcej o procesie niż my, bo jest w RN, co nie zmienia faktu, że jako akcjonariusz nie ma żadnego wpływu na ostateczne powodzenie transakcji. TOTAL zakłada pozytywny finał tak samo jak my wszyscy bo tak samo dla TOTAL jak i dla nas wszystkich brak komercjalizacji byłby porażką w portfelu. Różnica tylko taka że TOTAL musi komunikować się ze swoimi klientami żeby zarządzać pozycją inwestycyjną a my sami o niej decydujemy.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~crayzee [91.215.237.*]
    Mało tego, Total musi zapewnić równowagę pomiędzy efektywną komunikacją z posiadaczami certyfikatów (która ma ich zachęcić do utrzymania inwestycji), ograniczeniami komunikacyjnymi w zakresie podawania informacji niejawnych (co z kolei wynika chociażby z członkostwa w RN), a na koniec ostrożnością w komunikacji (bo co, jeśli obiecają komercjalizację w lutym, a ona przesunie się na grudzień).

Tak więc rzeczywiście podają tę informację, która jest istotna (o ile ktoś jeszcze o niej nie wie - a, umówmy się, posiadacze certyfikatów często czerpią tę wiedzę tylko z komunikacji funduszu), a jednocześnie mówią tak, żeby nie powiedzieć za dużo. Ja osobiście traktuję ten komunikat neutralnie, odzwierciedla tę samą wiarę, którą mają indywidualni inwestorzy.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~NEO [5.184.110.*]
    Gdyby fund nie miał pewności, nie publikowałby takiego komunikatu.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Enek [89.64.58.*]
    A dysponuje ktoś komentarzem z zeszłego roku, bo to już by moim zdaniem powiedziało coś więcej. Jeżeli część dotyczącą Scope jest kopiuj wklej lub podobnym komunikatem z zeszłego roku to nie ma co się tym kierować ale jeśli w ubiegłym roku nie komunikowali tego a w tym już tak to jak dla mnie jest to istotna informacja.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Rec [46.205.146.*]
    Gdyby fund nie miał pewności nie publikowałby takiego komunikatu???

Co za bzdura. Przeczytaj komunikat. Fund nie ma żadnej pewności. Pisze tylko że spodziewa się, że to jest prawdopodobne, że jest to oczekiwany scenariusz. Przecież każdy kto ma akcje zakłada że dojdzie do komercjalizacji, ale pewności nie ma nikt. Pewność będzie jak będzie podpisana umowa i dostaniesz espi.
    Fund ma więcej informacji niż my i musi wiedzieć więcej i mieć przynajmniej trochę większą pewność niż my jeśli tak napisali, muszą dbać o swoją wiarygodność. Jeżeli co roku by wypisywali że spodziewają się sprzedaży i kolejny raz by to się nie spełniło w danym roku szybko by stracili wszystkich klientów. Dlatego chciałbym zobaczyć komunikat z zeszłego roku.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Czytelnik [83.24.11.*]
    Rok temu nie było w trakcie negocjacji warunków sprzedaży.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: bio_fan [37.19.218.*]
    Komentarz za 2020 jest na stronie totala.
    Nie mówią o Scope. Ale też jest inaczej pisany, nie ma takiego odniesienia jak w tekście za 2021
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~NEO [5.184.110.*]
    bingo
    Porównywanie komunikatów Totala rok do roku jest bez sensu. W zeszłym roku o tej porze trudno było pisać o oczekiwanej transakcji w takim komentarzu Totala, bo wtedy były opóźnienia z badaniami klinicznymi, niedokończone procedury, optymalizacje i cała niepewność z tym związana. Rok temu o tej porze PCR nie miał żadnej certyfikacji. Teraz czekamy na sprzedaż i trzeba liczyć ze nic się nie wysypie na tym etapie. Jakby wszystko było już pewne to kurs mielibyśmy zupełnie gdzie indziej teraz.

W komentarzu Totala nie ma niczego nowego.

• Re: Komenatrz Totala Autor: ~Zen [185.136.135.*]
    Ale tu może być odcięcie z dnia na dzień i otworzy się dużo wyżej
    No pewnie. Może być odcięcie i może być tąpnięcie. Wszystko możliwe i w każdej chwili :)
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~MP [37.248.157.*]
    Niby ta informacja nic nie zmienia a jednak
    A jednak co?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.81.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.205.146.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.184.238.*]
    Jednak coś zmienia i tyle w temacie
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Mike [198.41.242.*]
    Ja w tym komunikacie zwróciłem uwagę na coś innego. Mianowicie na wynik portfela TOTAL FIZ. Stopa zwrotu rdr wyniosła -7,4%. Nie wiem jak taki ujemny wynik zadziała na posiadaczy certyfikatów, ale intuicja mi podpowiada, że mogą być umorzenia. Stąd bierze się tak wymowny komunikat do klientów żeby utrzymać kapitał w funduszu.
    Jeśli do komercjalizacji dojdzie w 1Q2022 to wszystko dobrze się skończy. Jeśli nie - będziemy mieli kolejne głębokie promocje na kursie Scope.

Ps. Ostatnio uchwalony bonus dla Szymona Ruty warunkowany jest realizacją zadania do 27.03. Jeśli bonus jest formalnością, to możemy ze spokojem oczekiwać końca kwartału. Sprawa może być jednak mniej jednoznaczna, jeśli bonus jest presją na przyspieszenie procesu (informacja o tym poszła w świat, w tym również do podmiotów zainteresowanych nabyciem CD). Jak jest - oczywiście nie wiemy. Możemy być jednak pewni, że w bieżącym kwartale nudno raczej nie będzie.
    Trafne obserwacje, zgadzam się w 100 ten kwartał jest decydujący. Jeśli nie zamkną transakcji w tym kwartale TOTAL pewnie będzie zmuszony do redukcji.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Scp [46.205.147.*]
    Mike, Twoje komentarze nie są już tak jednoznacznie optymistyczne. Przestałeś patrzeć przez różowe okulary na Scope? Bierzesz pod uwagę że coś się może nie udać?
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Kozub [31.182.204.*]
    Ale chrzanienie, nigdzie nie jest powiedziane ze bonus dla ruty jest warunkowany realizacją zadania do 27.03.2022. Polecam naukę czytania ze zrozumieniem
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Mendes [31.0.53.*]
    Chyba sam sobie powinieneś polecić naukę czytania jeśli wypisujesz takie bzdury. Akcje mogą zostać objęte do 27 marca i aby je dostał musi spełnić cel którego nie znamy ergo jeśli go nie spełni do 27 marca akcje przepadają.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Mike [172.68.226.*]
    @Scp
    Mam stabilną opinię na temat Scope. Wierzę w tych ludzi i w końcowy sukces komercjalizacji PCR ONE. Wydaje mi się, że zasadne jest oczekiwać info o transakcji w bieżącym kwartale. Tak przynajmniej czytam ostatnie komunikaty i szeroki kontekst.
    Nigdy nie patrzyłem na Scope przez różowe okulary. To co myślę o spółce poprzedzone jest analizą faktów, chociaż nie twierdzę, że jestem nieomylny. Zdarza mi się mylić niestety :)

Apropos nieomylności, @Kozub, jeśli uważasz, że gdzieś coś "chrzanię" albo się mylę właśnie, to bądź tak miły wyjaśnić, zamiast złośliwie odsyłać do kursu czytania ze zrozumieniem. Co według Ciebie znaczy poniższy zapis?

Oferta objęcia akcji serii J została złożona pod warunkiem spełnienia przez Pana Szymona Rutę określonego przez Radę Nadzorczą celu w ramach procesu M&A ...
    Przyjęcie oferty nastąpi poprzez podpisanie umowy objęcia akcji serii J. Podpisanie umowy objęcia akcji może nastąpić do 27 marca 2022 r., po spełnieniu warunków opisanych powyżej.
    Dobrze piszesz Mike jednak co do tego ultimatum czy presji dla prezesa to chyba mało prawdopodobne ponieważ wtedy gdyby warunki nie były wstępnie dogadane potencjalny inwestor również zauważyłby tak jak ty że jest to presją, ultimatum dla prezesa i wtedy pozycja negocjacyjna spada drastycznie na co spółka nie chciała by sobie pozwolić nie sądzisz ?
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Yeti [31.61.185.*]
    Bo poza forumowiczami, zarządem,EBI nikt nie wierzy w transakcję startupu,
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Czytelnik [83.24.11.*]
    A raczej dlatego, że Ci co wierzą już akcje posiadają. Dzięki przewidywanej dywidendzie ruchy na kursie są najmniej istotne w tej chwili.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Zdzisiek [172.68.226.*]
    Dnia 2022-01-10 o godz. 19:39 ~Mendes napisał(a):
    > Chyba sam sobie powinieneś polecić naukę czytania jeśli wypisujesz takie bzdury. Akcje mogą zostać objęte do 27 marca i aby je dostał musi spełnić cel którego nie znamy ergo jeśli go nie spełni do 27 marca akcje przepadają.

Niekoniecznie akcje przepadną - mogą jeszcze przesunąć termin, co już raz miało miejsce przy emisji, a co do nauki czytania ze zrozumieniem ja także poleciłbym to koledze kozub
    Oczywiście masz racje mogą korygować i zmieniać zapis w nieskończoność ale na dzień dzisiejszy przepadają 27 marca 2022.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Zdzisiek [172.68.226.*]
    Dnia 2022-01-10 o godz. 20:16 ~Mendes napisał(a):
    > Oczywiście masz racje mogą korygować i zmieniać zapis w nieskończoność ale na dzień dzisiejszy przepadają 27 marca 2022.

Tylko jeszcze trzeba mieć na uwadze, że prawo do emisji warrantów było do końca 2021 (co oczywiście też można było przedłużyć) i skorzystali z niego dopiero na ostatni gwizdek a termin 27 marzec też nie jest z czapy bo to wg prawa najdłuższy termin jaki mogli przydzielić. Może to być zwykłe sztywne trzymanie się terminów narzuconych prawnie niż próba przekazania czegoś "między wierszami" ale oczywiście mam świadomość i liczę na to że info o umowie może się pojawić w każdej chwili :)
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Mike [162.158.103.*]
    Panowie, słusznie prawicie, ale zwróćcie uwagę, że tym razem oferta objęcia akcji jest warunkowana osiągnięciem jakiegoś KPI dot. M&A. Tego wcześniej przecież nie było. Uważam, że ten drobny szczegół jest w całej tej historii najważniejszy. Jaki to może być KPI jest przecież tajemnicą poliszynela.

Też uważam, że dodatkowe akcje dla Szymona Ruty nie są po to żeby stwarzać presję na przyspieszenie procesu M&A, w sytuacji gdyby transakcja nie została jeszcze wstępnie dogadana. Jest to mało prawdopodobne, właśnie ze względu na to, że info o warunkowym bonusie dla Szymona Ruty poszło w świat i w takim przypadku nie poprawiałoby to pozycji negocjacyjnej Scope. Szymon Ruta prowadzi przecież technicznie cały proces. Bardziej prawdopodobne jest, że nabywca jest już wytypowany, negocjacje zakończone i warunki dograne. Czas do 27.03 jest zaś już wyłącznie na kwestie techniczne i formalno-prawne oraz przygotowanie finalnej wersji umowy.

Jest to z mojej strony spekulacja, ale tak mi wychodzi jak dodaję dwa do dwóch z lektury komunikatów.

Macie racje, również uważam że zostały jeszcze tylko kwestie formalno-prawne. Jednak znając mentalność kierownictwa decyzyjnego na wysokich szczeblach i to że zaraz zaczynają się ferie do transakcji jeśli ma dojść w tym kwartale będzie to raczej jedynie możliwe do połowy stycznia lub potem pod koniec lutego lub w marcu. Deal dealem ale na narty trzeba pojechać.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~ADS [5.173.25.*]
    Też tak to odczytuje. Warunki brzegowe są zapewne dograne. A praca teraz polega na ustaleniu szczegółowe, które w takiej transakcji są newralgiczne. Więc pewnie jesteśmy dość blisko, ale też całkiem daleko.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Krakacz [31.0.81.*]
    Nic nie jest dograne. Nie ma kupca. Akcyjki są za coś o czym spółka nie raczyła poinformować akcjonariuszy. Wszystkie wasze domysły są funta kłaków warte. Jedyne co jest pewne to opór na 162.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Rec [188.147.65.*]
    Dla mnie to co pisze Mike jest przekonujące. Według mnie nie będzie w tym roku skracania przez TOTAL. Do końca kwartału będzie komercjalizacja. Wydaje się że warunki już ustalone. Teraz papierkowej roboty dużo i prawnicy będą mieli co robić, ale jako akcjonariusze możemy już spokojnie czekać. Najważniejsze że jest kupiec i że warunki uzgodnione. Czasu do wystrzału kursu zostało niewiele.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Karamba [5.173.248.*]
    Krakacz liczy na zniżki
    to skoro jest tak wszystko dograne wg Was i to już tylko formalność to czemu kurs stoi w miejscu i obroty nie rosną?
    Bo wszyscy czekają na info
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Jj [46.204.83.*]
    I to już od 3Q2020
    „Cierpliwy kamień ugotuje”
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Rec [188.147.97.*]
    Doczekasz się w tym kwartale. I okaże się że warto było cierpliwie czekać.
    Nikt by nie dawał bonusa Rucie i informował o tym publicznie gdyby warunki nie były ustalone.
    Teraz wystarczy tylko czekać na info i kurs 300% w górę.
    Do 27.03 już niewiele czasu. Ale myśle że info będzie szybciej.

A czemu kurs tego nie wycenia? Cały Biotech stłamszony i brak sentymentu. Na OAT było to samo. Na Biotechu zawsze są strzały kursu i nikt tego zwykle dobrze nie wycenia. Dopiero po fakcie.

Poza tym kto ma kupować. To jest New Connect i funduszy prawie brak. Po fakcie się okaże że trzeba było brać przed faktem.
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Karamba [85.221.141.*]
    Zgadzam się
  • Re: Komenatrz Totala Autor: ~Fed [83.23.174.*]
    Zgadzam się z wami, akcje dla Ruty, tylko potwierdzają monetyzacje w tym kwartale, chociaż wolał bym aby najpierw przeszli na rynek główny
    Na ostatnim Walnym była chyba o tym mowa i stwierdzili że chcą wejść na główny rynek już z sukcesem na koncie.
    tu są tak małe obroty ze nie trzeba funduszy. Skoro ma urosnąć 300% zaraz to czemu sam za chociaż 100k zł nie dokupisz? pare dziesiąt osób kupiłoby po 40-50k i byłby obrót ale wszyscy maja to jakoś dziwnie gdzieś
[x]
SCPFL 2,00% 163,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.