Dnia 2021-08-06 o godz. 12:59 ~zajob napisał(a): > to oczywiste - trup w szafie. spadek jest ogromny, wolumen również - początek paniki. 120 to minimum spadków.
> Dzięki prof_wiatr za podjecie tematu. Pomimo hejtow na Ciebie, mam Cie za specjaliste od tej spolki. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jestem na tej spółce kilka lat, i chyba ją w miarę rozumiem. To nie spółka dla kolarzy. To nie spółka dla takich którzy chcą w ciągu miesiąca zarobić 100%. Ma doskonałe wyniki, płaci wysoką dywidendę, to co chcieć więcej. Ktoś napisał 200zł, dlaczego nie oczywiście nie za miesiąc. Mam w portfelu kilka takich spółek, i nie narzekam. proponuje poczytać moje posty na tej spółce, czy choć raz się pomyliłem? Tyle.
Dnia 2021-08-06 o godz. 14:16 ~mm napisał(a): > ktoś po prostu jednorazowo sprzedał więcej, ta spółka to nie wydmuszka, ja mam na dłużej ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ masz racje, to druga tak akcja. ktoś potrzebuje $ wiec sprzedaje.
Zarząd Dom Development S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, że w I półroczu 2021 roku Grupa Kapitałowa Dom Development S.A. (dalej „Grupa”) sprzedała 2 116 lokali netto, tj. o 30% więcej niż w I półroczu 2020 roku, w tym 1 032 lokale w II kwartale 2021 roku (548 lokali w Warszawie, 332 w Trójmieście i 152 we Wrocławiu).
Ps. Mieszkam w Warszawie, i wiem, że teraz ludzie kupują dziurę w ziemi, biorą kredyty bez opamiętania itd. Jak to długo potrwa, nie wiem.
Te spadki są spowodowane nałożeniem na Spółkę kary ponad 36 milionów złotych, za bezprawne zajęcie pasa drogowego w Warszawie. Spółka się od tej decyzji odwołała, sprawa się wyjaśni w najbliższych dwóch tygodniach, ale wszędzie piszą, że są nikłe szanse na uniknięcie kary, bo sprawa jest mocno nagłośnioną przez mieszkańców Pragi w Warszawie i różne stowarzyszenia warszawskie. Taka kara dla Spółki to by była masakra...., dlatego taka wyprzedaż akcji. Jeden z wielu artykułów na ten temat: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ponad-36-mln-zl-kary-dla-dewelopera-za-brak-remontu-drogi-8161050.html
Dzięki za przypomnienie. Moim zdaniem, tak kara nie wstrząśnie wynikami spółki. 1. Jeśli dojdzie (po zakończeniu postępowań, kolegium, sądy, odwołania, itd), to nie będą to takie pieniądze. Spółka ma tez swoich prawników, a w "budowlance" to typowe. Zabawa sądowo-odwoławcza zajmie dużo czasu, a Urząd Gminy wystawił żądania z nieba, licząc, że coś ugra. To normalne.
2. Nadal twierdze (a jest to już drugi raz), że kros sprzedaje akcje. Wczoraj było to ok 3k, a poprzednio 2k. To normalne.
Ps. Oczywiście nie jest to przyjemna informacja, ale bardziej bym się martwił gdyby ilość budowanych i sprzedanych, lokali zaczęła się zmniejszać.
Dnia 2021-08-07 o godz. 08:37 prof_wiatr napisał(a): > I jeszcze jedna uwaga , to ino pojawiła się 8 sesji temu. > Dlaczego "wyprzedaż" nie zaczęła się tydzień temu? > Możesz to wytłumaczyć?
Jak na starego inwestora dziwnie się zachowujesz. Info jest ewidentnie negatywne dla Spółki. Prawnicy prawnikami, ale w tym konflikcie tylko jedna strona ma rację. Obawiam się niestety, że tą stroną są urzędnicy Dzielnicy. Skoro mieszkasz w Wawie, to odwiedź ich i w ramach dostępu do informacji publicznej zdobądź więcej szczegółów. Często inwestorzy nie reagują od razu na info istotne dla Spółki. Czasem czekają z decyzją 2 tygodnie. Udajesz, że tego nie wiesz? Ja sprzedałem swoje akcje a handluję nimi pewnie dłużej od Ciebie.
> Jak na starego inwestora dziwnie się zachowujesz. Info jest ewidentnie negatywne dla Spółki. Prawnicy prawnikami, ale w tym konflikcie tylko jedna strona ma rację. Obawiam się niestety, że tą stroną są urzędnicy Dzielnicy. Skoro mieszkasz w Wawie, to odwiedź ich i w ramach dostępu do informacji publicznej zdobądź więcej szczegółów. Często inwestorzy nie reagują od razu na info istotne dla Spółki. Czasem czekają z decyzją 2 tygodnie. Udajesz, że tego nie wiesz? Ja sprzedałem swoje akcje a handluję nimi pewnie dłużej od Ciebie. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. handlujesz, i sprzedałeś. Ok. 2. A zamierzasz kupić ponownie ? Po jakiej cenie , chcesz kupić , tak z ciekawości pytam. Pytam bo z doświadczenia wiem, że kupno np. 1k nie jest sprawą prostą.
Dnia 2021-08-07 o godz. 09:56 prof_wiatr napisał(a): > > Jak na starego inwestora dziwnie się zachowujesz. Info jest ewidentnie negatywne dla Spółki. Prawnicy prawnikami, ale w tym konflikcie tylko jedna strona ma rację. Obawiam się niestety, że tą stroną są urzędnicy Dzielnicy. Skoro mieszkasz w Wawie, to odwiedź ich i w ramach dostępu do informacji publicznej zdobądź więcej szczegółów. Często inwestorzy nie reagują od razu na info istotne dla Spółki. Czasem czekają z decyzją 2 tygodnie. Udajesz, że tego nie wiesz? Ja sprzedałem swoje akcje a handluję nimi pewnie dłużej od Ciebie. > ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- > 1. handlujesz, i sprzedałeś. > Ok. > 2. A zamierzasz kupić ponownie ? > Po jakiej cenie , chcesz kupić , tak z ciekawości pytam. > Pytam bo z doświadczenia wiem, że kupno np. 1k nie jest sprawą prostą.
Owszem, nie jest sprawą prostą, dlatego trzeba brać łyżeczką. Po jakiej cenie? Ano po takiej, dla której 8,1 dywidendy netto będzie zapewniać gwarancję jej względnej stabilności a wykres wskaże na uspokojenie. Czasem cena Dom Dev potrafi zjechać sporo. Zobaczymy, co będzie tym razem.
"w konflikcie tylko jedna strona ma rację "?
Z tym nie mogę się zgodzić. Racji jest wiele. Domdev dostał zgodę na tę inwestycję. On ich teraz może zaskarżyć.
Dnia 2021-08-09 o godz. 10:06 ~Marcin0 napisał(a): > "w konflikcie tylko jedna strona ma rację "? > > Z tym nie mogę się zgodzić. Racji jest wiele. Domdev dostał zgodę na tę inwestycję. On ich teraz może zaskarżyć.
Zaskarżyć można prawie wszystko. No może poza oderwanymi od realiów i prawa wyrokami TSUE. Urzędnicy nałożyli wysoką karę, na którą, pomimo przepychanek prawnych, być może trzeba będzie zawiązać rezerwę a to odbije się na wysokości dywidendy i reputacji firmy. Urzędnicy ukarali DomDev nie za inwestycję a za nie wywiązanie się z zobowiązania, które tej inwestycji towarzyszyło.
Z tego co widzę, to 35 milionów to mniej niż róznica między wynikami IV 20 i I 21. Założmy, że spółka w maju pokazałyby wyniki niższe o 35 milionów. Kurts wtedy był - od marca - powyżej 130. Jako, że takie wyniki byłyby niższe niż oczekiwane mogłoby dojśc do lekkiego spadku, powiedzmy do 120. Zatem wstępnie można uznać, że wobec dobrego rozwoju spółki ta kara nie bardzo ma jak spowodować spadek poniżej 120 - czyli opinie o cenie rzędu 90 zł musza brać pod uwage też inne czynniki. Jako, że (na razie bez akcji , bo za późno sie zainteresowałem i poziom cen uznałem za za wysoki) uważam spółkę za przyszłościową osobiście poczekam do zmiany lokalnego trendu spadkowego na rosnący - ale nie dłużej niż do jakichś 125 zł . Psychologicznie rzecz biorąc wolę kupić po około 140 na pierwszych wzrostach niz kupić za 133 i patrzeć na spadek do 120. Acz sądzę, że kupię po 133 ale już przy trendzie wzrostowym po spadku jeszcze o parę złotych. Jak spadnie do 125 to kupię w dołku:) A poniżej 120 nie powinno więc przy zakupie 125 przez chwilę może będe na minusie.
Jedyne, co mnie zastanawia - to skąd wzięliście estymaty ceny niższe od 100 zł?
Jestem ciekaw który balonik pierwszy pęknie.... Szal na zakup mieszkań, Szal na branie kredytu, galopujaca inflacja na materiałach budowlanych, czy wyczerpanie jeleni na zakup przewartościowanych mieszkań....
Też się nad tym zastanawiam, ale przypuszczam, że to nastąpi nie wcześniej niż za 6-9 miesięcy i właśnie przez taki okres planuję jeszcze trzymać akcje deweloperów.
Oczywiście korekta albo marazm mogą trwać i do listopada. Z przyczyn technicznych lub psychologicznych. Chyba że wyniki za drugi kwartał znowu przebija sufit.
Balonik pęknie gdy liczba mieszkań dorówna średniej Europejskiej.
Różne są szacunki. Średnio brakuje jeszcze1,5 miliona mieszkań. Czyli w tym tempie budowy to jeszcze ok 7 lat.
Za niezbudowanie pasa drogi dojazdowej chcą 37 milionów od Domdev. A Domdev twierdzi że właśnie buduje. Jeszcze zobaczymy ile będzie tej "kary". I czy w ogóle?