Z moich szybkich wyliczen wynika, ze zysk netto w tym roku bedzie wynosil jakies 18-21 mln PLN. Co daje zysk na akcje 1,37-1,52 PLN (+-3% zysk/akcji) Moje kryteria inwestycyjne to zysk netto do ceny akcji w wysokosci minimum 5%. Co daje cene akcji miedzy 27,4 a 30,4 PLN.
Biznes rosnie jak kapusta i nie ma przeslanek, ze cos moze sie zmienic. Jezeli Oponeo przez trzy lata utrzyma tempo wzrostu (30%) to w 2020 bedą mieli 1,2 mld przychodow. Jezeli uda im sie podwyzyszc marze - a jest to kwestia czasu to ten ticker bedzie bardzo zielony. Na dzisiaj moja maksymalna cena to 47 PLN za sztuke. Wszystko pomiedzy 47-52 jest bardzo optymistyczne, powyzej 52 to marzenia poki co.
ABSTRACT: ogolnie rzecz biorac sprzedawanie OPON nie jest niczym fascynujacym - wydaje mi sie, ze firma docelowo albo bedzie musiala wykorzystac swoj kanal sprzedazowy w lepszy sposob bardziej rentowny lub zostanie przejeta, przez kogos dla kogo opony beda naturalnym uzupelnieniem biznesu. Wg mnie jest to spolka dlugoterminowa - horyzont 3-5 lat i cena moze byc z kosmosu :)
Pozdrawiam,
Michal Buze