Znowu się wkopałem w totalnie złym momencie tak samo jak w PEPCO. Spółka fajna, ale wszedłem jak trend jest zdecydowany i mocno schodzi w dół. W zasadzie to jest prosta linia zjazdu na kursie. Jakie widzę plusy tutaj:
1. Niski C/Z
2. Fajna dywidenda zwiększana z każdym rokiem
3. Transparentnie prezentowane raporty wraz z komentarzem spółki
4.Fajny i skalowalny biznes
5. Ekspozycja na rozwijający się rynek USA, który daje możliwość ciągłego rozwoju
6. Zapowiedź nowego produktu
7. Kurs dolara już mocno zjechał r/r i nie będzie miał już tak dużego wpływu na negatywny wynik nawet jeśli jeszcze trochę się obsunie
8. Rozwijanie własnego AI jest szansa
9. Spółka wydaje się tania i na mocnej promocji
Minusy:
1. Stagnacja w liczbie klientów
2. Zagrożenie ze strony AI, konkurencja może pojawić się nagle z dużo lepszym produktem
3. Presja kosztów na utrzymanie wykwalifikowanej kadry
4. Kosztowne inwestycje w rozwuj AI które mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów
5. Rynek USA jest innowacyjny i szybko może zweryfikować, że chaty AI są dużo lepsze
6. Spółka w raporcie zaznaczyła problemy z uzyskiesniem nowych klientów pomimo intensywnych prac nad rozwojem różnych kanałów sprzedażowych.
7. Mocny trend spadkowy na kursie
8. Ryzyko, że ktoś wie coś więcej i wysypuje cały pakiet
9. Zarząd wydaje się oderwany od rzeczywistości stwierdzeniem, że nie interesuje ich konkurencja i na nią nie patrzą.
No i w sumie to tyle z moich przemyśleń.
Duzo tutaj zależy od komunikacji spółki i czy mają jakiś konkretny plan na poprawę sytuacji. Jeśli nie rozwieją wątpliwości to będzie słabo. Nie wiem jak wy, ale ja daje sobie czas do wypłaty dywidendy. Jak nie będzie poprawy to będzie trzeba uznać stratę i iść gdzieś indziej