Forum Chwilówki +Dodaj wątek

Zgubione dokuementy, a kredyty/chwilówki

Witam serdecznie. Jeśli to zły dział, to przepraszam, ale jestem tu nowy. Proszę o pomoc i poradę.
Mam pytanie odnośnie swojej sytuacji z dokumentami, opiszę pokrótce moją sytuację.
Zgubiłem dzisiaj popołudniu portfel z dowodem osobistym i prawem jazdy, w okolicach południa. Byłem dzisiaj na policji, ale powiedzieli, że oni w przypadku zgubienia dokumentów nie mogą nic zrobić; wzięli ode mnie numer telefonu, w razie sytuacji jak ktoś przyniesie portfel z dokumentami, że do mnie zadzwonią. Żeby tego było mało, to wczoraj wymieniałem dowód osobisty, odebrałem nowy dowód z urzędu miasta (nie zdążyłem jeszcze zgłosić do banku nowego numeru dowodu osobistego).
Zgłosiłem fakt utraty nowego dowodu na infolinię w swoim banku (PKO BP), mieli w dokumentach stary numer dowodu osobistego (który mam w domu), ale zastrzegli nowy aktualny dowód (którego nie było w systemie). Chciałem też zgłosić utratę prawa jazdy, ale niestety nie miałem numeru dokumentu. I teraz:

1. Czy mogę już spać spokojnie, po zablokowaniu nowego dowodu? (Pani na infolinii PKO mówiła, że wiadomość poszła do ogólnego systemu),
2. Czy parabanki i chwilówki też sprawdzają informację w tym samym systemie co te duże banki? (Pani na infolnii powiedziała, że raczej tak, ale nie wie jak to jest w parabankach),
3. Czy jest jakaś możliwość, żeby się upewnić czy w czasie od zgubienia dowodu, do zastrzeżenia numeru dowodu w banku, ktoś nie wziął na mnie pożyczki?,
4. Czy jest się czego obawiać, jeśli nie jest zastrzeżone prawo jazdy, a tylko dowód osobisty?
5. Czy to, że nie zdążyłem jeszcze zgłosić do swojego banku nowego numeru dowodu osobistego przy zmianie, przed zgubieniem, to też może mieć znaczenie, że ktoś mógł nie wziąć pożyczki na nowy dowód, skoro nigdzie jeszcze nie był wpisywany?

Proszę o wyrozumiałość, gdyż pierwszy raz w życiu mam taką sytuację. Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam :)

• Zgubione dokuementy, a kredyty/chwilówki Autor: michu_tarnow