Zabawa trwa w najleposze. Członkowie zarzadu żebny byc pewnim swego muszą jednak zebrać ok. 50% akcji. To da im gwarancje, że nikt im władzy nie odbierze. Nie moga przekroczyć 50%, ponieważ obecnie to jest próg wezwania na wszystkie akcje. I dlatego przypuszczam że ZGI reaktywuje się i będziemy mieli tłucznie kursu i zbieranie akcji. Czy nie tak właśnie było dotychczas? Jak być może sobie przypominacie, spekulowałem, że albo akcje skupione przez ZGI zostana sprzedane w wezwaniu po nominale, albo akcje zostaną sprzedane cłzonkom zarzadu. Stało sie to drugie, czyż nie? Tak sie tu gra. Gra się nie fair wobec akcjonariuszy.
32% akcjo to mało, żeby być pewnym władzy. Popatzrcie na Warimpex tak akcje sa skupione w większości w ręakch osób prywatnych, i to one kontrolują sytuacje mając pakiet ok. 50% akcji. Myślę, że i tu bedziemy mieli taką sytuację, ale to a jakiś czas. Spodziewam się, że członkowie zarzaud zaproponuja odkup akcji od funduszy, które obecnie kontrolują ok. 13%. razem dałoby to ok. 45% i wtedy pozostanie jeszcze kwestia dokupienia ok. 5% (mniej niz 5%) i sprawa zostanie ostatecznie zamknięta.
Może być jednak i tak, że nie wszystko jest już załatwione, wskazówka może tu być wysoka cena zapłacona za ok. 1 mln akcji, które sprzedał FIZ AF. 30% ponad rynek to bardzo duzo na całkiem sporym pakiecie, który jednak nie daje pełnej kontroli nad spólką. Czyzby FIZ AF miał innego oferenta i tym wuynegocjował tak wysoką cenę sprzedazy akcji członkom zarzadu? Nie można tego wykluczyć.
Idą cięzkie ale porzez to ciekawe czasy na BBI.
Taka jest moja spekulacja.