Pokusiłem się o zrobienie zestawienia wszystkich dostępnych sprawozdań finansowych, aby sprawdzić jak kształtowały się przychody i koszty w kolejnych kwartałach począwszy od IV kwartału 2020 kończąc na IV kwartale 2023. Wyodrębniłem w nim najważniejsze wg mnie koszty działalności operacyjnej czyli 'usługi obce', 'zużycie materiałów i energii' oraz 'reszta kosztów'(czyli głównie wynagrodzenia). Z zestawienia wynika, że od samego początku największymi kosztami były usługi obce, ale to dopiero od Q2 2022 drastycznie wzrosły w porównaniu do poprzednich kwartałów. O ile wcześniej wynosiły one średnio 1,1mln na kwartał to od Q2 2022 wzrosły one trzykrotnie i wyniosły średnio 3,4mln. Ma to na pewno związek z rozpoczęciem budowy budynku biurowo-usługowego z umowy na 12mln z 3/2022 do której był potem aneks w 1/2023 na kolejne 7mln. Można więc przyjąć, że od 3/2022 kwartalnie na realizację tej umowy spółka wydaje dodatkowo około 2,3mln więcej na usługi obce niż wydawała przed podpisaniem tej umowy, co daje nam łącznie do tej pory 16,1mln. Są to oczywiście tylko szacunki i w międzyczasie realizowane są inne umowy, ale wydaje mi się, że to ta realizacja pochłania najwięcej kasy. Jeśli chodzi o rozliczenie tej umowy to tylko w sprawozdaniach za Q2 2022, Q2 2023 i Q3 2023 widniała taka informacja:
"Ponadto, w niniejszym kwartale nastąpiło częściowe rozliczenie umowy, o której Spółka informowała
w raporcie ESPI nr 3/2022 z dnia 01.03.2022 r., jaką Emitent zawarł z generalnym wykonawcą robót
budowlanych. Umowa ta dotyczy realizacji usług przygotowania dokumentacji projektowej, wykonania
prac budowlanych oraz wdrożenia innowacyjnych technologii PropTech, co w III kwartale znacząco
wpłynęło na osiągnięty wynik finansowy w tym okresie."
W reszcie sprawozdań pisali tylko coś w stylu "Emitent prowadzi również prace budowlane, które wymagają znacznych nakładów finansowych" więc zakładam, że tylko w tych trzech kwartałach które wymieniłem wyżej rozliczali to zlecenie. Suma przychodów w tych kwartałach to 13,9mln. Niech nawet 2/3 tego będzie dotyczyło tego zlecenia to daje nam tylko około 9mln. Do czego dążę, szacuję, że jest jeszcze co najmniej połowa kasy do rozliczenia z tego zlecenia, a większość kosztów, albo i całość zostało poniesione. Jeśli ktoś ma ochotę trochę pobawić się w wyliczenia to zapraszam do dyskusji i podaję link do zestawienia.
https://imgur.com/a/YpYvkRo