Cześć,
Ze względu na to, że utrzymywanie asymetrii informacyjnej ("my wiemy - Wam nie powiemy") jest jednym z najczęstszych sposobów utrudniania inwestorom podejmowania korzystnych dla nich (nie dla spółki) decyzji - zrobiłem niewielki research, który może nam pomóc monitorować jak idzie (/nie idzie) sprzedaż produktu.
Podstawowe pytanie, jakie warto zadać - czy strona Braster'a jest w ogóle odwiedzana przez kobiety? Pytanie zadaję, bo zakładam, że na "zagranicę" jest to aktualnie główny kanał sprzedaży.
Odpowiedź nie jest prosta ani precyzyjna, ale pozwala oszacować, czy są to dziesiątki, setki czy tysiące Pań i Panów dziennie.
Można skorzystać np. z takiego narzędzia jak "siteprice . org", które szacuje ruch na stronie na podstawie innych dostępnych danych (trzeba usunąć obie spacje).
Jeżeli prowadzicie swoje strony i macie dostęp do analityki - proponuję sprawdzić u siebie jaka jest trafność pomiędzy tym narzędziem a faktycznymi danymi płynącymi z Waszych stron. To pozwoli oszacować (dość grubo) zakres błędu siteprice. W przypadku mojej strony błąd w szacowaniu liczby osób, które dziennie ją odwiedzają wyniósł ok. 30% (siteprice oszacował że moje www odwiedza 30% osób więcej niż faktycznie). Jeżeli chcecie sprawdzić szacowane parametry ruchu na stronie Bra - tutaj wrzucam odnośnik (trzeba usunąć spację przed wklejeniem): http://www .siteprice.org/website-worth/braster.eu
Dla zainteresowanych polecam również porównanie ze stronami innych spółek/portali (porównywałem z Selvitą i stroną Bankiera) i przede wszystkim z Waszymi stronami, gdzie macie dostęp do danych (żeby oszacować potencjalny błąd). Świetnym porównaniem byłoby zestawienie strony innego startupu medycznego z podobnym produktem i porównanie szacowanych wejść na stronę ze stroną Bra.
Wnioski do wyciągnięcia.
Prostszy sposób - Google trends.
Jak to mówią - jeżeli czegoś nie ma w Internecie - to nie istnieje. W związku z tym warto sprawdzić, jak kształtuje się obecnie popularność frazy "braster".
Podpowiem, że np. w przypadku Wiedźmina, Bitcoina (i innych kryptowalut) wzrost popularności na Google trends korelował przepięknie z wolumenem sprzedaży/ceną krypto. W przypadku Bra widać piki popularności w okolicach dat ważnych... dla inwestorów.
W sytuacji braku bieżącej komunikacji rezultatów sprzedażowych ze strony spółki - poszukajmy sami takich wyznaczników, które pomogą nam tę sprzedaż (a przynajmniej zainteresowanie produktem/firmą) estymować.
Może podczas zbliżającego się chata zadajmy prezesowi pytanie o liczbę unikalnych użytkowników, którzy weszli na stronę braster.eu.
Jeżeli macie inne pomysły, jak można gromadzić inne przydatne info tego typu - myślę, że każdy z forumowiczów chętnie je pozna.
"eo", wrzucasz sporo ciekawych info, liczę na Ciebie!