Forum Giełda +Dodaj wątek

Zarząd Alchemii podjął decyzję o likwidacji stalowni.

"Strajk w hucie: Stalownia będzie zamknięta
Chorzowianin 2012-04-06 | Komentarzy: 14
Po spotkaniu sztabu kryzysowego: Zarząd Alchemii podjął decyzję o likwidacji stalowni. Strajkujący prawdopodobnie jeszcze dzisiaj opuszczą jej teren. Zaręczają, że zrobią to spokojnie, z klasą.
Jak relacjonuje prezydent miasta, Andrzej Kotala, podczas spotkania prezes Huty zapowiedział likwidację stalowni. - Prezes stwierdził jednoznacznie, że taka decyzja zapadła. Co nas bardzo zaniepokoiło. Myślę, że zarząd Alchemii jeszcze to rozważy. Likwidacja stalowni to dla pracowników a także dla miasta duży problem - mówi prezydent.

Taka decyzja zaskoczyła też samych pracowników. - Stalownia jest zamknięta. Jesteśmy zwolnieni. Nie wiemy jeszcze czy dyscyplinarnie. Tylko tyle nam przekazano. Prawdopodobnie jeszcze dzisiaj wyjdziemy ze stalowni – mówi Damian Łuczak, hutnik pracujący w stalowni. – Na stalowni pracuje ponad 100 osób. Takiej decyzji się nie spodziewaliśmy. Rozmawiałem w wojewodą, biskupem. Mam nadzieję, że tak to się nie skończy - dodaje.

Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala przyznaje, że rozmowy z zarządem Huty Batory nie przyniosły spodziewanych efektów. - Zarząd Huty nie potrafi wskazać osoby, która podjęłaby się mediacji. Czekamy na decyzję zarządu Alchemii. Bez negocjatora z zewnątrz niczego nie osiągniemy – mówi prezydent. - Jesteśmy po stronie pracowników. Dostrzegamy ich trudną sytuację – dodaje.

Przedstawiciele hutników nie ukrywali rozczarowania. - Niestety, nie udało się dojść z prezesem Spikiem do porozumienia. Nie okazał dobrej woli.

Po powrocie na stalownię hutnicy sporządzą dokumentację. - Musimy udowodnić, że niczego nie zniszczyliśmy, że nic nie zginęło – mówi D. Łuczak.
Nie wiadomo jeszcze jaką decyzję podejmą strajkujący na rurowni. - Solidaryzujemy się z pracownikami stalowni – mówi Mirosław Pyka, hutnik z rurowni. - Mają nam wręczyć dyscyplinarne zwolnienia i wtedy być może opuścimy zakład na okres świąt. Rurownia zdaniem prezesa jest do uratowania, ale jak nam powiedziano, we wtorek mamy wrócić do pracy. Nie wiem czy ludzie będą chcieli po tym wszystkim tutaj pracować.

Władze miasta obawiały się, że może dojść do siłowego rozwiązania konfliktu. - Strajk jest nielegalny i policja może być zmuszona do interwencji. Wtedy eskalacja konfliktu może przenieść się na miasto. Tego nie chcemy. Myślę, że doszliśmy wszyscy do kompromisu i do takiej sytuacji nie dojdzie – mówi Andrzej Kotala. - Nie wykluczam, że strajkujący zaczną opuszczać powoli teren zakładu a definitywnie zrobią to do wtorku – dodaje.

Przedstawiciele strajkujących podkreślają, że nie chcą eskalacji konfliktu. - Jeżeli opuścimy zakład, to zrobimy to z klasą. Jeżeli interweniowałaby policja to nie będziemy stawiali oporu. Taka interwencja to dodatkowe koszty, na które nikt nie chce się narażać – mówi M. Pyka.

- Apeluję i apelowałem do zarządu Huty, by wstrzymał się z podejmowaniem decyzji do czasu podjęcia rozmów przez negocjatorów. Prezes obiecał, że tak postąpi. Gwarancji jednak nie mam – mówi prezydent Kotala. - Liczymy, że ze strony ministerstwa pojawi się mediator. To jednak nastąpi prawdopodobnie dopiero w połowie kwietnia – dodaje.

Prezes Huty Batory odmówił mediom komentarza.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ALCHEMIA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.