Hej,
w dniu dzisiejszym wystosowałem pismo do zarządu Enea. Jeśli otrzymam odpowiedź to ją udostępnię. Treść pisma poniżej:
"Szanowni Państwo
Jestem akcjonariuszem indywidualnym Spółki Enea, na dzień 25.01.2022 posiadam łącznie 10 328 akcji, słownie: dziesięć tysięcy trzysta dwadzieścia osiem akcji. Zostały zakupione po średniej cenie 9,02 PLN, słownie: dziewięć PLN 02/00. Łączna strata wynosi -15 052,94 PLN, słownie piętnaście tysięcy pięćdziesiąt dwa PLN 94/100. Proszę o rzetelne udzielenie informacji.
1. Czy zarząd Spółki przeprowadził dostateczną analizę wpływu decyzji o emisji akcji seria D na wpływ kursu? Od momentu podjęcia decyzji kurs akcji spadł o ok. 15%.
2. Czy zarząd Spółki wykluczając z naboru wszystkich inwestorów posiadających poniżej 0,1% udziałów możliwością zakupu nowych akcji jest zgodna z zasadami dobrych obyczajów?
3. Czy decyzja o emisji akcji została podjęta w najbardziej korzystnym okresie dla Spółki, w celu osiągniecia maksymalnie wysokiej ceny za akcję? Tak aby pozyskane środki na inwestycje były jak najwyższe. Wydaje mi się że w Państwa interesie jest uzyskanie możliwie jak najwyższej ceny za akcję. Mam nadzieje że są Państwo świadomi ze jeśli emisja zostanie przeprowadzona po rażąco niskiej cenie np. 7-9 PLN za akcje, W mojej ocenie oraz innych akcjonariuszy będzie to podlegało świadomego działania na niekorzyść Spółki. Istnieją przesłanki ze jeśli aktywa przejdą już do NABE, to istnieje duża szansa na spory wzrost wartości Spółki.
4. Kto dokładnie i na jakiej podstawie wyliczy szczegółową wartość emisji nowych akcji seria D? Czy do tego celu będzie powołany niezależny rzeczoznawca?
5. Czy dokonując szczegółowej analizy emisji akcji seria D zostały przenalizowane możliwe widełki cenowe za akcje? Jeśli tak to jaki przedział +/-?
6. Czy nie uważają Państwo że korzystniejszym momentem pozyskania środków na rozwój Spółki z emisji nowych akcji seria D, byłby okres po przekazaniu aktywów węglowych (wysokoemisyjnych)?
7. Czy podjęta decyzja o emisji akcji seria D nastąpiła w sposób świadomy, aby Skarb Państwa nabył nowe akcje seria D po możliwie jak najniższej cenie? Przed wyłączeniem aktywów węglowych.
8. Czy zostało oszacowane ryzyko manipulacji kursu przez fundusze inwestycyjne w celu maksymalnego obniżenia wartości akcji?
9. Kiedy zostanie wszczęte postępowanie karne byłego już Zarządu Spółki Enea, które dopuściła się ogromnych strat finansowych bez dokonania szczegółowej analizy opłacalności budowy bloku węglowego Ostrołęka C? Ma to fundamentalne znaczenie skoro potrzebne są obecnie tak ogromne środki na rozwój, a zarząd Spółki ucieka się do skrajnych rozwiązań związanych z emisją nowej serii akcji. Dlaczego ciągle mają być karani indywidualni akcjonariusze za realizację irracjonalnych celów politycznych? Strata jakiej dopuścił się ówczesny zarząd Spółki Enea jest zbliżony do tego, co chcą pozyskać Państwo z emisji nowych akcji. Mam nadzieje że są Państwo świadomi że za jakiś czas zmieni się partia rządząca i mogą pojawić się prokuratorskie zarzuty.
Uprzejmie proszę o merytoryczną odpowiedź.
Z wyrazami szacunku"