Pytanie
Dzień dobry
Mam pytanie dotyczące informacji podawanej o ilości pociągów na torach na waszej stronie PKPC
Co ta informacja zawiera ,jakie pociągi są tu podawane bo raz jest 270 pociągów a raz 350 a następnym razem 415
O jakie pociągi tu chodzi czy tylko te które przewożą towar czy również te które się ładują i rozładowują i te które stoją na bocznicach bo dalej podajecie że PKPC codziennie przewozi do 170 tyś ton towaru wg raportu ( 170 tyś towaru / jeden pociąg 2,3 ton( 40 składy ) to 74 lokomotyw ciągnących zestaw dziennie lub 170 tyś x 1431 ton ( Średni tonaż pociągu na lokomotywę pracującą w tonach w podwójnej trakcji ) z raportu Grupa PKPC za 1H 2025 to 193 pociągi gdzie jest ta reszta pociągów? .Proszę podać według jakiej zasady podajecie te dane i co zawiera ta informacja na Waszej stronie .Jestem inwestorem PKPC i takie informacje są mi niezbędne ale podane prawidłowo abym mógł to zrozumieć .
Dziękuję i proszę o pilną odpowiedz
Odpowiedz
Dzień dobry,
W odpowiedzi na pytanie dotyczące metody kalkulacji ilości pociągów PKP CARGO („w tej chwili na torach”) umieszczonej na naszej stronie internetowej uprzejmie informujemy, że definicja pociągu w tej informacji obejmuje nierozwiązane składy z przynajmniej jedną lokomotywą, która nie została odłączona na stacji docelowej (czyli wliczane są do niej składy nierozwiązane stojące na szklaku bez lokomotywy, jadące bez załadunku itp.) stąd liczba prezentowana na stronie jest większa niż wynikałaby z podziału masy przez ładowność składu. Źródłem danych jest zarządca infrastruktury kolejowej. Obecnie prowadzimy analizę algorytmu tej kalkulacji i być może będzie on korygowany.
W przypadku dalszych pytań i wątpliwości zapraszamy do kontaktu
Z poważaniem
Relacje Inwestorskie / Investor Relations
PKP CARGO S.A.
02-021 Warszawa, ul. Grójecka 17
tel.: +48 22 391 46 67
e-mail:relacje.inwestorskie@pkpcargo.com
A teraz moje przemyślenia
Czyli średnio dziennie 193 pociagi wozi towary a reszt to co podają na stronie to pociągi które stoją na bocznicach na placach manewrowych w portach do załadunku i wyładunku nawet wagony rezerwowe a jest ich 5 tyś jak podaje PKPC na torach ( to jest w przeliczeniu 120 pociągów dziennie ) i taka była odpowiedz na moje pytanie jak liczą te pociągi. Gdyby ta ilość pociągów które podają dziennie na stronie przewoziła towary to dziennie by przewozili średnio 1H 300 pociągów x 1431 ton ( Średni tonaż pociągu brutto na lokomotywę pracującą (w tonach)6 z Raportu = 429 300 ton dziennie x jeden 1H 182 dni = 78 132 600 ton w1H a przetransportowali 31,1 mim ton jak podają w raporcie w 2025 Grupa PKPC przewiozła a gdzie jest reszta