Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  15,96 zł , zmiana od tamtej pory: -19,67%

Zadałem pytanie jak się liczy pociągi na torach

Pytanie
Dzień dobry 
Mam pytanie  dotyczące informacji   podawanej o ilości pociągów na torach  na waszej stronie PKPC

Co ta informacja zawiera    ,jakie pociągi są tu podawane    bo raz jest 270 pociągów a raz 350  a następnym razem 415
O jakie pociągi tu chodzi  czy tylko te które przewożą towar czy również te które się ładują  i rozładowują  i te które stoją na bocznicach  bo dalej podajecie że PKPC  codziennie przewozi  do 170 tyś ton towaru  wg raportu    ( 170 tyś towaru / jeden pociąg  2,3 ton( 40 składy ) to   74 lokomotyw  ciągnących zestaw  dziennie  lub 170 tyś x 1431 ton   ( Średni tonaż pociągu   na lokomotywę pracującą  w tonach  w podwójnej trakcji )  z raportu Grupa PKPC za  1H 2025     to 193  pociągi  gdzie jest ta reszta pociągów? .Proszę podać  według jakiej   zasady podajecie te dane   i co zawiera ta informacja na Waszej stronie  .Jestem inwestorem PKPC i takie informacje są mi niezbędne ale  podane prawidłowo  abym  mógł to zrozumieć .
Dziękuję i proszę o pilną odpowiedz  

Odpowiedz

Dzień dobry,

W odpowiedzi na pytanie dotyczące metody kalkulacji ilości pociągów PKP CARGO („w tej chwili na torach”) umieszczonej na naszej stronie internetowej uprzejmie informujemy, że definicja pociągu w tej informacji obejmuje nierozwiązane składy z przynajmniej jedną lokomotywą, która nie została odłączona na stacji docelowej (czyli wliczane są do niej składy nierozwiązane stojące na szklaku bez lokomotywy, jadące bez załadunku itp.) stąd liczba prezentowana na stronie jest większa niż wynikałaby z podziału masy przez ładowność składu. Źródłem danych jest zarządca infrastruktury kolejowej. Obecnie prowadzimy analizę algorytmu tej kalkulacji i być może będzie on korygowany.

W przypadku dalszych pytań i wątpliwości zapraszamy do kontaktu

Z poważaniem

Relacje Inwestorskie / Investor Relations
PKP CARGO S.A.
02-021 Warszawa, ul. Grójecka 17
tel.: +48 22 391 46 67
e-mail:relacje.inwestorskie@pkpcargo.com

A teraz moje przemyślenia

Czyli  średnio dziennie  193 pociagi wozi towary    a reszt to co podają na stronie to  pociągi które stoją na bocznicach na placach manewrowych w portach  do załadunku i wyładunku   nawet wagony rezerwowe a jest ich 5 tyś jak podaje PKPC   na torach ( to jest w  przeliczeniu  120 pociągów dziennie  )  i taka była odpowiedz  na moje pytanie  jak liczą te pociągi. Gdyby  ta ilość  pociągów które podają dziennie na stronie przewoziła towary  to dziennie by przewozili  średnio 1H   300 pociągów x 1431 ton ( Średni tonaż pociągu brutto na lokomotywę pracującą (w tonach)6   z Raportu     = 429 300 ton dziennie  x  jeden 1H 182  dni = 78 132 600 ton w1H a przetransportowali  31,1  mim ton  jak podają w raporcie  w 2025   Grupa PKPC przewiozła    a gdzie jest reszta   

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PKPCARGO 0,55% 12,83 2025-12-19 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.