Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  29,33 zł , zmiana od tamtej pory: -1,19%

Zaczynam sie martwić :(

Patrzę na DINO i mam coraz większe obawy o najbliższe kwartały. Piszę to jako osoba, która kupowała akcje jeszcze w okolicach 30 zł i przez lata była jednym z największych fanów tej spółki na GPW. Nie jestem żadnym hejterem DINO, wręcz przeciwnie – to była jedna z najlepszych inwestycji w moim portfelu.
Problem polega na tym, że rynek nadal patrzy na DINO oczami 2020 czy 2021 roku, a otoczenie biznesowe jest dziś zupełnie inne. Wycena nadal zakłada bardzo dynamiczny wzrost, podczas gdy coraz częściej pojawiają się sygnały, że tempo rozwoju może stopniowo hamować.
Niepokoi mnie przede wszystkim to, że każde większe odbicie kursu spotyka się ze sprzedażą. Wygląda to tak, jakby większy kapitał wykorzystywał wzrosty do redukcji pozycji. Dodatkowo pojawienie się znaczących pozycji krótkich nie jest przypadkiem. Fundusze nie angażują setek milionów złotych tylko po to, żeby zarobić kilka procent na korekcie.
Mam wrażenie, że rynek wciąż wycenia DINO jako spółkę wzrostową bez żadnych problemów, podczas gdy rzeczywistość może okazać się dużo bardziej wymagająca. Jeżeli kolejne raporty nie pokażą wyraźnej poprawy dynamiki biznesu, inwestorzy mogą zacząć zadawać sobie pytanie, czy obecne mnożniki mają jeszcze uzasadnienie.
Najgorsze jest to, że jako akcjonariusz od wielu lat sam zaczynam się realnie martwić o kurs. Przez długi czas każda korekta była okazją do zakupów. Dzisiaj po raz pierwszy od dawna mam wrażenie, że rynek może jeszcze nie wycenił wszystkich ryzyk.
Oczywiście mogę się mylić i sam chętnie zobaczę powrót mocnego trendu wzrostowego. Jednak obecnie bardziej obawiam się scenariusza dalszego rozczarowywania rynku niż szybkiego powrotu do historycznych szczytów.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DINOPL -1,09% 28,98 2026-06-26 17:02:00