Raport za 1 kwartał 2024 dobry, solidny zysk 1,8 mln. zł. Choć z pozoru wygląda nijako - na pierwszy rzut oka w porównaniu z 1Q 2023 mamy podobne wyniki (ok. 1% niższe przychody i zysk netto). Ale trzeba pamiętać, że w 1Q 2023 w wynikach uwzględniane było jeszcze Korpower sp. z o.o, które w trakcie roku zostało sprzedane. Jeśli więc porównamy obecny wynik przychodów z 1Q 2023 bez Korpower, mamy wzrosto ponad 10%.
Generalnie mamy stabilny rozwój, zysk netto w 1Q 2024 wyniósł 1,8 mln. zł, choć jeśli ktoś spodziewał się jakiegoś super przełomu, to go nie ma, bo w sumie nie było opwodu, aby nastąpił. Koszty podbija amortyzacja inwestycji w Data Center, myślę, że jeszcze kilka kwartałów potrzeba, żeby ta inwestycja się rozkręciła na tyle, aby spółka weszła na wyższy poziom.
Ja traktuję Korbank jako inwestycję długoterminową, moim zdaniem już za rok powinien być poważny skok w zyskach. Niezależnie od tego widać, że spółka jest solidna, zyskowna, ma bezpieczną sytuację i rozwija się wprawdzie stopniowo, ale i bez zbędnego ryzyka.
A poza tym cały czas uważam, że Korbank to łakomy kąsek na przejęcie przez dużą firmę. Jakiś czas temu czytałem w necie plotki o tym, jakoby Korbankiem interesowała się Vectra. Na razie nie widać efektów, ale widać, że konsolidacja rynku następuje i trudno będzie się przeciwstawić temu trendowi, zwłaszcza jeśli główny akcjonariusz dostanie naprawdę dobrą ofertę - a myślę, że wówczas mielibyśmy wezwanie po cenie kilka razy wyższej od obecnej, bo aktualny kurs jest wyłącznie wynikiem niskiej płynności, a nie odzwierciedleniem wartości spółki.