Tytułem wstępu - przyznam, że jestem bardzo zaskoczony ilością wątków na temat wyników za Q3. Pojawiły sie one tak szybko, że nie mam wątpliwości, że ich autorzy nie przeczytali całego raportu, a jedynie zerknęli na kilka pozycji w tabelkach.
Ja przeczytałem cały raport i zajęło mi to ponad godzię.
Co znalazłem w raporcie? W skrócie: znacznie skromniejszy spadek przychodów z FC i HC, niższy niż w poprzednich kwartałach i to pomimo dalszego spadku wydatków na marketing tych dwóch tytułów.
Przyzwoity wzrost przychodów z WoH, gdzie nastąpił równie znaczy wzrost nakładów na marketing. nakłady na marketing pozostają niższe niż przychody z tego tytułu. Oby te nakłady procentwały w kolejnym kwartale.
TH - w tym przypadku przychody wydają się eksplodować, co jednak nie dziwi, jeśli weźmie sie pod uwagę wydatki na marketing tego tytułu - ponad 6 mln zł w Q3. Przychody w Q3 są o połowe mniejsze - 3,2 mln, a więc nie jestem pewien, czy tu aby na pewno można już odtrąbić sukces. Moim zdaniem na to trzeba jeszcze poczekac kilka kwartalów.
Odbiór raportu powinien być pozytywny Przede wszystkim lekko powyżej kosensusu, przychody całościowo wzrosły. Wynik netto też jest przyzwoity. Gotówki na koncie sporo. (a pamietajcie, że od stycznia 2026 jest koniec earn-backu Rortosa). Więc jeśli zarzad znowu zdecyduje się uszczknąc coś z kapitału rezerwowego, można liczyć na dywidendę porównywalną z poprzednią.
I to wszystko przy spadku dolara przez cały 2025 rok. Wziąwszy pod uwagę spadek kursu dolara, można powiedzieć, że nie jest źle. Póki co już chyba nikt nie przewiduje dalszej deprecjacji dolara.
Raport pozwala więc na umiarkowany optymizm. Wydaje się, że wydatki marketingowe na FC i HC zostały zoptymalizowane, pozostaje wierzyć, że wydatki na WoH i TH przyniosą oczekiwany skutek. Jeśli wydatki na marketing TH nie będą drastycznie rosły, a nie wydaje mi się, zeby w kolejnym kwartale przekroczyły 8 mln, to gra nie powinna mieć problemu z osiagnięciem wyższych przychodów niż wydatki na marketing już w Q4 2025. Wielki sukces będzie można ogłosić jednak dopiero za kwartał lub dwa, jeśli przychody będą kilkukrotnie wyższe niż wydatki na marketing.