Obejrzałem wyniki za 3Q 2019 (szczegółową analizę dla zrobię później).
Moje pierwsze wnioski są takie:
- Prohibicja: pokazuje wreszcie jakiś mały zysk, ale narastająco w bieżącym roku straty przekraczają 1 mln PLN. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że w ciągu kwartały (2Q vs 3Q) przeszli ze strat -500k PLN na wynik lekko na plusie, ale nie znam się na gastronomii.
- Hornigold: strata 3Q wprawdzie mniejsza niż w Q2 ale nadal grubo na minusie i (uwaga!!!) UJEMNY kapitał własny. To ciekawe w przypadku firmy działającej w rosnącym sektorze rynku
- Polskie Majątki Ziemskie: nic, nic, nic. Takie nic...
- Śląskie Kamienice: na pierwszy rzut oka dobrze. Ale przychody se sprzedaży 3Q wyniosły 5 744 452,35 PLN. Zakładając, że przychód (cena) ze sprzedaży 1 mieszkania wynosi 300 000 PLN oznacza, że spółka sprzedała w 3Q około 20 mieszkań, czyli 7 mieszkań na kwartał, czyli 2,5 mieszkania miesięcznie. Szacun... Może się mylę, ale słyszałem, że na rynku nieruchomości mieszkaniowych mamy boom i rosnące ceny.
Reszty nie komentuję ale zwracam uwaga na zapis ze str. 24, gdzie spółka informuje,iż "zmieniono metodę wyceny inwestycji długoterminowych, stosując wycenę według wiarygodnie określonej wartości godziwej".
Potencjalnych trolli i haterów proszę o merytoryczne opinie.