Choć spodziewałem się kilkunastu mln zysku -widocznie coś przeoczyłem (źle policzyłem), to w wynikach nie ma żadnego rozczarowania, a dzisiejsza sesja akumulacji potwierdza takie postrzeganie przez rynek. Mała panika na starcie i kontynuacja zapoczątkowanych wczoraj większych zakupów.
Nowa inwestycja w Turcji już znana -stara dobra dla nas branża. Z kolei, jeśli dobrze usłyszałem prezes mówi o wyjściu z Invii przy wycenie kilkanaście x EBITDA -tak? Dobrze usłyszałem? EBITDA to 7 mln euro, to daje wycenę >70 mln euro -około 300 mln zł, z czego MCI ma ponad 80 (90?) %. To trochę więcej niż sądziłem, a wycena w księgach to około 8,5% aktywów z 1490 mln zł, jakieś 126 mln zł.
Kolejna ważna sprawa, to rekordowa płynność i zabezpieczenie obligacji na kwotę 133 mln zł, z tego co pamiętam zazwyczaj pokrywali zabezpieczeniem dwukrotnie wartość emisji, czyli emisja na 66 mln obligacji w toku. Już zresztą wiadomo jak tą kwotę podzielą, nowe certyfikaty w EV na 20 mln i w TV na 50 mln -zatwierdzono dziś zmianę w statusie funduszy. TV kupił wymienianą wcześniej turecką spółkę. EV dokonuje wykupu eCard.
Na konferencji padło pytanie o PayU i konsolidację/synergię rynku e-płatności. Prezes kolejny raz powtórzył, że nie wie nic o sprzedaży PayU, a sam się nad tym zastanawiałem, co do reszty nie została udzielona odpowiedź, ale zdaje się że przy spółce eCard prezes wspomniał, że będzie ona służyła do konsolidacji branży.
Pierwsze paniczne reakcje przekonały mnie, że wielu w tej spółce nie zdaje sobie sprawy czym jest MCI.
Szybki skup i szybkie gonienie NAV? Raczej nie w tym roku -odniosę się do swego 30% wzrostu -pewniejsze będzie to po wyjściu z Invii, z kolei przy sporej przebitce względem ksiąg trudniej będzie dogonić NAV.
Najważniejsze przesłanie z konferencji, że zarząd ma świadomość, że zawirowania na giełdzie popsuły im wyniki w III kw, i z mniejszym optymizmem patrzą na koniec roku, chociaż samo umorzenie zbliży nas o 0,25 zł. Z kolei wyjście z Invii na pewno w 2016 roku, a mam wrażenie że myśleli o tym roku kalendarzowym. I bez wyjścia zrealizują prognozę.