Przejrzałem dokumenty, zrobiłem wizję lokalną. Wynik jest jednoznaczny.
Ale po kolei. Otóż w kontekście przesyłu gazu, ta część polskiego wybrzeża i Pomorza przez które będzie przechodził Baltic Pipe jest zarządzana przez Wielkopolską Spółkę Gazownictwa i jej podmiot zależny Zakład Gazowniczy Szczecin. I teraz pytanie: kto brał udział w rozbudowie infrastruktury gazowej na tym terenie i kto ją
do dziś serwisuje? Szybka odpowiedź: TESGAS SA.A teraz pytanie: komu dziś Gaz System powierzy budowę nowego gazociągu, który ma działać już za dwa lata, co jest obwarowane międzynarodowymi umowami i jest głównym elementem uniezależnienia energetycznego od zaborczego sąsiada?
Czy firmie, która posiada pełną dokumentację techniczną obecnej infrastruktury, doskonale ją zna i została wielokrotnie kontraktowo sprawdzona?Tak, tez tak sądzę, że Baltic Pipe, a przynajmniej jego istotną część wybuduje TSG... A moment ogłoszenia przetargu zbliża się nieubłaganie
linkPisałem już o 1 mld USD, jaki USA chcą przeznaczyć na rozbudowę infrastruktury energetycznej na terenie krajów Trójmorza, tutaj potwierdzenie, że chodzi właśnie głównie o gaz
linkNo i wisienka na torcie, Jaknkesi wyceniają obecnie TSG na 13 PLN...
linkPo raporcie za 2019 będzie to min. 18 PLN.
Walczymy.