Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  27,40 zł , zmiana od tamtej pory: 20,44%

wyciągam na osobny wątek ku przestrodze naganiaczom w obie strony

Jest jedna bardzo istotna różnica między Mennicą Polską a Skarbową i zbliża się czas by to mniej kumatym wyjaśnić - spójrzcie na obroty i krzywą kursu w przedziale 3-6m w obu mennicach, na Skarbowej bardzo duże obroty były przy niskim kursie, po prostu kuzyni królika i tym podobni "z mediów" nabrali dużo tanich akcji, potem kilka artykułów i dołączyła się rozochocona ulica podbijając kurs, w kilka godzin po wynikach Skarbowej kurs może pójść mocno w górę i jeszcze mocniej spaść bo zacznie się wyprzedaż zarobionych 1000% po czym odkupią ponownie! - tylko niemal wszyscy nie cwaniakujący z wyprzedzeniem kilku miesięcy sprzedadzą w jeden dzień w popłochu ze stratą. Mogą też dalej spokojnie czekać ale pamiętajcie że oni już dawno są zarobienie wielokrotnie.

W przypadku Mennicy Polskiej mamy odwrotną sytuację, tu nikt nie zaopatrzył się kilka miesięcy wcześniej w akcje będące ułamkiem obecnej kwoty jak na XTB i Skarbowej bo takiej okazji nie było. Nikt tu nie naganiał i nie urosło jak to na New Conect w otoczeniu naiwnej drobnizny rośnie. Tu Mamy WIG80, urosło kilka tygodni temu jak kilku mądrych nabrało akcji, no może nie aż tak mądrych bo ci najmądrzejsi którzy pwnie są instytucjonalnie biorą tu bardzo małymi partiami pilnując kursu i czekają na wyniki - nie będą zarobieni 1000% jak cwaniacy tylko 100% więc będzie dalej rosło pod złoto i jeśli cała giełda nie wybuchnie w międzyczasie to 3 kwartał pokaże to co chcą zobaczyć więksi inwestorzy i wtedy niektórzy z nich zrealizują duuuuże zyski.
Teraz cisza, spokój, kurs jest pilnowany by nie robić zamętu ulicą, tu każdy liczy na bezpieczne zyski szczególnie w dłuższym terminie. Lokalna wewnątrz-forumowa drobnica nawet zbytnio nie nagania. Myślę że odpali prawidłowo mocno w chwili wyników 2Q ale fakt braku cwaniaków uspokaja mnie bardziej niż peany o mega zarobkach, niech nawet marudzą o stracie na kartach (która będzie, bo faktycznie ludzie w kwietniu w domach siedzieli, ale wiele tu nie namąci nikt bo to nie główne przychody Mennicy Polskiej więc nie słuchajcie pitolenia - to co mi się podoba na Polskiej to profesjonalny spokój, będzie dobrze i ci co mają łeb na karku dobrze o tym wiedzą.

ps Może i nie mam całkowitej racji, ale już raz na jeden dzień przed wspomnianym wzrostem Mennicy Polskiej o takim wzroście pisałem - zobaczymy, nie lubię się, mylić wolę zarabiać :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MENNICA 0,00% 33,00 2025-10-21 16:49:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.