Redan ma prawie 19 milionów akcji TXM. To po kursie 5,55 daje wartość prawie 105 milionów. Jednocześnie cały Redan wyceniany jest na ok. 71,5 miliona. Z tego wynika, że wartość części modowej wynosi -33,5 miliona (słownie: minus 33,5 miliona).
Nie chce mi się sprawdzać, ale w księgach część modowa ma wartość pewnie gdzieś ok. 33,5 miliona.
Jako, że ja jestem tylko prostym chłopem z wioski, chciałbym poprosić ekspertów o wyjaśnienie jak coś warte 33,5 miliona może być wyceniane na-33,5 miliona.
I to w sytuacji gdy część modowa zanotowała gigantyczną poprawę. A gdyby nie wymuszone silne wyprzedaże w pierwszym kwartale tamtego roku, to być może zanotowałaby jakiś symboliczny zysk (albo przynajmniej się o niego otarła). I w sytuacji gdy wyniki za pierwsze miesiące wskazują na to, że pierwszy kwartał w tym roku będzie o wiele lepszy niż w tamtym.
I jeszcze coś. Gdyby część modowa była wyceniana osobno, to wartość jej akcji mogłaby spaść maksymalnie do 1 grosza. Ale na pewno tak nisko by nie spadła, bo takiej wyceny nie mają nawet zbankrutowani bankruci. Więc o co tu chodzi? Dlaczego coś co w sytuacji gdyby było wyceniane osobno warte byłoby co najmniej kilkanaście milionów (sam sklep internetowy jest wart z 20 milionów), w sytuacji jaka jest wyceniane jest na -33,5 mln?
Czyżby ten francuski polityk, który powiedział:
"W społeczeństwie jest jakieś 5% ludzi inteligentnych, a reszta to idioci. Dlatego ja robię kampanię wyborczą skierowaną do idiotów."
miał rację?