Forum Giełda +Dodaj wątek

Wątpliwości co do spółki MEWA

Zadałem pytanie na Onecie i to co tam mi napisali znacznie podkopało moją wiarę w wejście w tą spółkę. Cytuję:

~rozważny : Interesują mnie te ruchy a akcjonariacie te całe "Brasville" i "Sidefield" owe Limited zapewne z Cypru - ktoś wie co to za oni?
Z tą strategią to też ciekawe: już od sierpnia/września 2013 o tym piszą i cały czas czekanie.

~alex do ~rozważny: moim zdaniem (tak jak ktoś tu kiedyś pisał) te spółki mają tylko wprowadzić kapitał do Mewy, popatrzcie, mewa wyemitowała warranty na 60 mln dla tych spółek, za co dostała kasę, następnie mewa nabyła obligacje tych spółek za 60ml. inżynieria finansowa, ale to cypryjskie spółki mają (może już nie mają, bo wykupili obligacje) teraz dług wobec mewy.

~robin-hood do ~alex: wezcie sie troche walnijcie w leb spolki cypryjskie to maja kase ze spolek WYPROWADZAC a nie wnosic czy was pogielo. spolka cypryjska ma dlug wobec mewy nie no padlem

~alex do ~robin-hood: być może mylę się i masz rację, przedstaw mi zatem mechanizm wyprowadzania kasy z mewy przez spółki cypryjskie? zobowiązanie wykupu obligacji nie jest długiem? ciekawe. jeżeli komuś POŻYCZASZ pieniądze to ten ktoś nie ma długu wobec Ciebie?

~robin-hood do ~alex: dogaduja sie z wlascicielami (pozyczaja kase, emituja obligacje, biora prywatne subskrypcje akcji, itd), biora akcje po 0,05 pompuja kurs do gory, sprzedaja po 0,15 wychodza . podatek na cyprze malutki a jak poksieguja kreatywnie to zerowy

~alex do ~robin-hood: owszem, jest to możliwe, jednak w tej chwili nie ma przesłanek, aby uznać ten scenariusz za aktualnie realizowany, po 28 wszystko się wyjaśni, będzie albo spektakularny wzrost albo mega dół. aczkolwiek wolumen przy rosnącej cenie pozwala wierzyć, że będzie dobrze

~robin-hood : tak samo jak info ze spolka ktora szyje zacznie nagle odwierty za ropa robic itp
przy tej cenie akcji to tylko naganiacze ktorzy kupili po 0,10 naganiaja, kurs rosnie nie wiado czemu, naganiacze sprzedaja po 0,17 i tak w kolko cyckaja latwowiernych ludzi z kasy, po 1-2 gr 50-100%

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
POLYMETAL 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.