za podpalanie samochodów z ukraińskimi tablicami rejestracyjnymi.
W Polsce policja województwa pomorskiego zatrzymała 42-letniego mężczyznę, który podpalił kilkadziesiąt samochodów na ukraińskich tablicach rejestracyjnych.
Potwierdza to oświadczenie lokalnej policji, podaje „European Truth”.
Jak podają lokalne organy ścigania, od czerwca zgłaszane są przypadki podpaleń samochodów na ukraińskich tablicach rejestracyjnych.
Początkowo zdarzenia te nie były ze sobą powiązane, jednak szczegółowa analiza zebranych materiałów pozwoliła powiązać serię podpaleń i wskazać wąską grupę potencjalnych sprawców.
Funkcjonariusze organów ścigania zatrzymali mężczyznę natychmiast po tym, jak ponownie podpalił samochód z ukraińskimi tablicami rejestracyjnymi
Zatrzymany to 42-letni mieszkaniec Gdyni. Policja znalazła przy nim i w jego mieszkaniu substancje, które mogły posłużyć do sporządzenia mieszanki wybuchowej.
Zamiarem przestępcy było zniszczenie samochodów z ukraińskimi tablicami rejestracyjnymi, ale, jak zauważono, podpalił także auta z polskimi tablicami rejestracyjnymi.
Zebrany przez policję materiał dowodowy pozwolił na przedstawienie mężczyźnie zarzutu zniszczenia samochodu, którego straty oszacowano na co najmniej 262 tys. zł.
Sąd zdecydował o zastosowaniu wobec podejrzanego środka zapobiegawczego w postaci trzymiesięcznego aresztu.
Są i u nas zboczki , byłem w Gdyni na wczasach i przebito mi trzy opony bo nr. rejestracyjne były z Śląska.
Dzień był stracony , a miałem być na Helu i wszystko dało w łeb , taxi , wulkanizacja itd. Zdarza się jak trafisz na jakiegoś zboczka.
Fanatycy lub dla zabawy , karać z najwyższym wyrokiem w tej przestępczości.