Do mojej gdzie poprzedniej wypowiedzi a mianowicie,że nie spodziewam się milionów po wciągnięciu BoskaTa do naszej grupy. Otóż sprawdziłem i może zysku netto w tych okolicach nie będzie ale ....patrząc na lata poprzednie przychod firmy plasował się odpowiednio w 2021- 283080 i 2022 - 536305. Strata odpowiednio 2021 - 686431 i 2022 - 345132. Widać zatem że strata spada. Aktywa : 2021 - 520817 i 2022 - 805779. Zobowiązania mam tylko dane z 2022 - 1.537.342 a więc więcej niż aktywa. I tu nasuwa się pytanie. Jak wygląda struktura tych zobowiązań? Spadająca strata i zobowiązania na tym poziomie. Czym są spowodowane? Ciekaw jestem kolejnego raportu finansowego. Na następnym WZA będę prosił ( wszak mocy w akcjach na więcej nie ma) o rozkładanie danych finansowych na poszczególne przedziały działalności. Wiem, że spółka ma jednolitą strukturę i może to zrobić tylko z dobrej woli - przymusu nie ma.
Przechodząc do meritum....jeśli strata spada a zobowiązania są jakie są i okaże się, że to w głównej mierze marketing i reklama to może być wystrzał przychodów co z kolei może wystarczyć na pokrycie tych kosztów. Widać w jakim tępie następowało to w latach ubiegłych i w jakim stopniu topniała strata. Niestety nie mam danych co do zobowiązań z 2021 roku do porównania.
Reasumując BoskaTa już w naszych ramach może pokazać się zarówno z dobrej jak i słabej strony. Pan Górski napewno sprawnie działał aby od płacenia podatków stronić lecz trudne to raczej nie musiał być wszak to początki działalności firmy a na początku wiadomo - koszty zawsze przewyższają zyski.
Post ten dedykuję wszystkim. Również tym którzy myśleli że jestem niepoprawnym optymistą lub wręcz naganiaczem na zakup akcji. Otóż nie. Wierzę w tą firmę i sam kupuje ich akcje ale nie pozostawiam wszystkiego własnemu losowi. Szukam, sprawdzam, kontroluję i pozostawiam 1% niepewności. Staram się być obiektywny.
Pozdrawiam.