Forum Podatki
Witam
Mam spółkę jawna która dotychczas nie była czynnym płatnikiem podatku VAT. Byliśmy w organizacji. Teraz też nie będziemy jeszcze mieli przychodów, narazie inwestujemy. Chciałam złożyć druk VAT R, ponieważ już w marcu bedziemy mieli duże zakupy. W necie przeczytałam iż "1) przed dniem dokonania pierwszej sprzedaży towaru lub usługi, innych niż zwolnione od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-13 oraz art. 82 ust. 3 ustawy o VAT, w przypadku rozpoczęcia dokonywania tej sprzedaży,

2 przed dniem, w którym podatnik traci prawo do zwolnienia podmiotowego, w przypadku utraty tego prawa,

3) przed początkiem miesiąca, w którym podatnik rezygnuje ze zwolnienia podmiotowego (określonego w art. 113 ust. 1 ustawy o VAT) w przypadku rezygnacji z tego zwolnienia (termin ten dotyczy także rolników ryczałtowych),

4) przed dniem wykonania pierwszej czynności podlegającej opodatkowaniu podatkiem VAT, w przypadku rezygnacji ze zwolnienia podmiotowego, o którym mowa w art. 113 ust. 9 ustawy o VAT.

Więc poszłam do US , chciałam złożyć druczek, by od jutra móć już kupować, a tu Pani mi mów, że mogę być czynnym podatnikiem VAT dopiero od 01.04. to ja juz nie wiem. Proszę o radę jak to w końcu jest z tymi terminami.

Z góry dziekuję i pozdrawiam
  • VAT R Autor: ~~kasia19799