Jako że jestem tu pierwszy raz, witam wszystkich użytkowników forum.
Podejrzewam, że odpowiedź na moje pytanie kryje się gdzieś pomiędzy tysiącami postów, niemniej trudno mi ją było wyłuskać, więc postanowiłem ją sformułować w osobnym poście.
Założyłem działalność gospodarczą i oferuję usługi firmie, dla której wcześniej pracowałem na umowę o dzieło. Teraz wystawiam im rachunki.
Z rozliczenia miesięcznego za styczeń wynika kwota brutto 1929 zł. Na zasadach umowy o dzieło firma zapłaciłaby podatek i dostałbym netto 1755 zł. Ponieważ teraz jednak ja wystawiam rachunek, nie mam pewności, czy 22% VAT powinienem naliczyć od kwoty netto czy brutto?
Chodzi o to, by po zmianie zasad rozliczania się, firma której świadczę usługi miała taki sam rozchód związany z moją osobą, niż w poprzedniej formie.
Firma korzysta z usług zewnętrznej księgowości, więc nie mam do kogo się zwrócić. W sekretariacie firmy mówią mi, że VAT należy naliczyć od kwoty netto czyli 1775 zł. Coś mi tu jednak nie pasuje. Po pierwsze dlatego, że przecież podatek dochodowy teraz ja będę musiał odprowadzić a nie firma, czyli stawka 1775 właściwie nikogo już nie powinna interesować, bo podatek dochodowy będę obliczał na zasadach ogólnych i obliczę go na podstawie przychodów i rozchodów. A po drugie, jeśli ja doliczę VAT do kwoty 1929 zł, to wystawię firmie rachunek na 2353,38 zł; firma sobie potem VAT odliczy i "wyjdzie na czysto". Tak to wygląda według mojego rozumowania, ale możliwe, że się mylę. Stąd chciałbym prosić o pomoc. Pytanie jest zresztą proste - na podstawie której stawki powinienem doliczyć 22% VAT.
Z góry dziękuję za pomoc