Forum Księgowość i podatki

Urząd skarbowy-proszę o pomoc

Dzień dobry!

25 kwietnia br. założyłem firmę transportową, jednoosobową. opodatkowaną ryczałtem ewidencjonowanym. W urzędzie skarbowym powiedziano mi, że nie musze co miesiąc składać rozliczeń i wykazywać przychodów wystarczy że podatek będe przelewać na konto urzędu skarbowego, a do 31 stycznia rozliczyć wpłacone pieniążki. Sprawa wygląda tak iż tylko w maju i czerwcu miałem dochody z firmy i za ten okres musze do urzędu wpłacić 400zł, obecnie nie zarabiam na niej ani grosza. Narazie nie mam możliwości zlikwidowania firmy, gdyż przebywam na drugim końcu Polski, dopiero za około miesiąc będe mógł to zrobić, dlatego też moje pytanie brzmi:

1. Skąd urząd skarbowy będzie wiedział iż nie mam żadnych przychodów z firmy,jeśli nie chcą żadnej (comiesięcznej) deklaracji rozliczeniowej? Czy może jednak powinienem jakoś powiadomić iż nie mam dochodów? Czy za okres w którym nie mam przychodu z firmy też będe musiał wpłacić jakiś minimalny podatek?

2. Jaki PIT powinienem złożyć w urzędzie,jako roczne rozliczenie przychodu jeśli w ciągu całego roku nie tylko prowadziłem pozarolniczą działalność gospodarczą ale również pracowałem na umowe o pracę?

Dziękuje za pomoc.