Witam Wszystkich,
Zrobiłem wczoraj wpis na wątku UNIMOT - przeklejam poniżej, może od nas kogoś zainteresuje:
Kibicuję Wam, pomimo że nie mam akcji (dlatego, bo mam ONICO i generalnie nie kupuję więcej niż 1 spółki z tej samej branży) – uważam, że handel paliwami i innymi produktami energetycznymi ma dobre rokowania, perspektywy jak najbardziej pozytywne, działalność podejmowana przez administrację państwową wpływa i będzie wpływać pozytywnie na legalny obrót.
Chciałbym jednak lekko sprowadzić Was na ziemię – rozważmy, tak bez emocji – kalkulując po prostu oraz analizując osiągnięte wyniki i obecną wycenę akcji UNIMOT w porównaniu z ONICO – są to spółki o zbliżonym profilu działalności.
UNIMOT – 2016 r.
Obrót: 2,531 mld PLN
Zysk netto: 30,85 mln PLN
Marża netto: 1,21%
Ilość akcji: 8,032 mln
Zysk na 1 akcję 3,841 PLN
Cena 1 akcji: 51,9 PLN
Wskaźnik C/Z wynosi ok. 13,5
ONICO – 2016 r.
Obrót: 3,153 mld PLN
Zysk netto: 35,00 mln PLN
Marża netto: 1,11%
Ilość akcji: 1,446 mln
Zysk na 1 akcję 24,20 PLN
Cena 1 akcji: 152,40 PLN
Wskaźnik C/Z wynosi ok. 6,3
Wynika z powyższego, że przy podobnym poziomie obrotów i podobnej marży obu firm, na dzień dzisiejszy akcje UNIMOT są ponad 2 razy droższe od ONICO !!!
Trzeba sobie więc zdać sprawę, ze nawet gdy UNIMOT stanieje 2 razy (o 100%) i cena akcji wynosić będzie 25,95 PLN to i tak będzie nadal droższy od ONICO, bo wówczas C/Z UNIMOT wynosić będzie 6,75 podczas gdy ONICO to jak wyżej pisałem 6,3…..
Oczywiście ja nie widzę powodów do przeceny akcji UNIMOT pomimo że wskaźnik C/Z jest wysoki – wg mnie kurs nie powinien spadać ale obracając analizę – w przypadku gdy UNIMOT ani nie stanieje ani nie zdrożeje i cena będzie nadal 51,90 PLN/akcję a ONICO zdrożeje o 100% do ceny 308,40 PLN to i tak UNIMOT będzie ciągle jeszcze droższy od ONICO bo jego wskaźnik C/Z nadal będzie oscylował na poziomie 13,5 a ONICO wówczas podskoczy do 12,74….
Tak to niestety wygląda.
Oczywiście nie wiemy co przyniesie przyszłość i jak będą kształtować się wyniki obu firm w nadchodzących kwartałach i różnie może być, ale ja zakładam jakiś rozsądny poziom progresji +15/30% r/r obydwu tych spółek i w takim przypadku wycena akcji UNIMOT i ONICO powinna się wyrównywać.
Uśredniając po wskaźniku C/Z : (13,5+6,3)/2 = 9,9.
Aby obydwie spółki wyceniane były podobnie i miały C/Z na poziomie jak wyżej uśredniłem czyli 9,9 to:
- 1 akcja UNIMOT powinna kosztować ok. 38,00 PLN
- 1 akcja ONICO powinna kosztować ok. 239,60 PLN
Wnioski nasuwają się same – dla mnie trzymanie obecnie akcji UNIMOT w krótkim terminie jest bez sensu, no ale każdy decyzje podejmuje sam. Oczywiście mogę się mylić, niemniej jednak prawdopodobieństwo że prędzej zdrożeją akcje ONICO jest dużo wyższe, chociaż wiemy, że rynek lubi czasem płatać różne figle ;-)
Dodam jeszcze na koniec, ze wskaźniki na ONICO są mocno wystudzone, rysuje się również na wykresie zmiana trendu spadkowego na boczny.
Ciekaw jestem jak rozwinie się współpraca ONICO z TRAFIGURA (obroty tego potentata oscylują na poziomie 100 mld USD rocznie….) w zakresie handlu gazem ;-)
Uważam że wybicie na ONICO jest kwestią czasu, podczas gdy na UNIMOT najbardziej prawdopodobny jest długi boczniak - ale powtarzam jeszcze raz – mogę się mylić….
Uwaga: proszę mnie źle nie odebrać – nie sugeruję i nie zachęcam do zakupu akcji ONICO – wręcz przeciwnie – moim zdaniem zysk ONICO w 1Q2017 będzie niższy niż to było w 1Q2016, obroty mogą być wyższe… Celem tego wpisu było wystudzenie rozbuchanych zapędów na wzrost akcji UNIMOT, bo moim zdaniem nie ma w najbliższym czasie ku temu żadnych podstaw…. Co nie oznacza też, że należy sprzedawać UNIMOT – to bardzo dobra spółka i na pewno perspektywiczna.
Chętnie przeczytam co napisze osoba która kiedyś udzielała się na wątkach ONICO pod nickiem „uważna”.
Jedno zdanie na koniec odnośnie oferty menedżerskiej ONICO – niewielka bo tylko ok. 5% akcji, więc potencjalny wpływ na wycenę spółki znikomy – kluczową sprawą w firmach których działalność opiera się na kompetencjach i kontaktach ludzi jest zatrzymanie ich w Firmie i zmotywowanie do efektywnej pracy - nie mam wątpliwości że ten ruch jest doskonały ze strony Zarządu i przyniesie świetne efekty w przyszłości… ;-)
Pozdrawiam, w szczególności Eshkoshkę ;-)
PS. Kupiłeś ten BUMECH?