Naprawdę ciekawy typ.
Fundamentalnym argumentem na ostrożne wejście i być może pozostanie na dłużej jest fakt, że kapitał obrotowy przewyższa wartość rynkową spółki.
Z emisji zostało jeszcze dużo gotówki, bo prawie 35 mln, co odpowiada mniej więcej aktualnej kapitalizacji...
To się nazywa niedowartościowanie i kandydat na Growth Stock.
A jeśli trwale wyjdzie z długów i osiągnie zyskowność to będzie nawet więcej, bo Hidden Gem.
Co się nie podoba rynkowi: to oczywiste, kształt przychodów (bądź co bądź lekko spadające) i mocno ujemny wynik finansowy. Pierwsze 2 kwartały br. nic nie mówią, rok temu było tak samo: małe zyski, a potem na koniec roku łubudu. W kapitale odłożyła się duża strata, jeszcze nie pokryta. To dyskusyjne czy firma jest warta 20, 50 czy 100 mln, ale nie ma wątpliwości, że jej wartość póki co stopniowo maleje.
Aby oszacować czy jest szansa na wzrosty, trzeba znać branżę i pozycję firmy w niej. Sorry - odpadam. Proszę samemu zrobić to zadanie i podzielić się tutaj wnioskami :)
Spojrzałem bliżej w raporty. Czy ktoś zauważył, że po I kwartale poleciała prawie cała rada nadzorcza? Jeśli ktoś śledzi spółkę to wie, że w akcjonariacie pojawił się p. Kalicki znany z FAMu i Ponaru. Nie wiem czy to dobrze czy źle, nie lubię dużego free floatu i braku kontrolującego akcjonariusza. Mam nadzieję, że to będzie miało dodatni wpływ operacyjny, a nie wachlowanie akcjami i budowanie domku z kart.
Finanse są bardzo przejrzyste. Widać, że spółka zmaga się ze spadającymi przychodami i kompresją marży. W ujęciu rocznym nie jest w stanie pokryć kosztów stałych. Stara się bardzo dzielnie gospodarować zapasami i ściągać należności, jednocześnie nie pozwala sobie na wpadnięcie w zbyt duże zadłużenie. To jednak jest operacyjnie bardzo trudne i raz wychodzi, a raz nie. Tutaj bym nie upatrywał źródeł poprawy sytuacji finansowej.
Niestety nie znalazłem śladów zabezpieczeń ryzyka kursowego, a przy znacznym eksporcie (ponad 68% przychodów) jest to ważny zjadacz zysku.
Co ważne, ratio Altmana nie pokazuje zagrożenia bankructwem. Tej firmie nie jest potrzebna restrukturyzacja, tylko kopniak przychodowy. Rozwój, rozwój, rozwój. Teraz właśnie uzbroiła się w gotówkę i jest wielkie pytanie, jak ją wykorzysta. Na razie wyczytałem, że opracowuje strategię na założeniach: Wzrost sprzedaży i Redukcja kosztów. Super. Czekamy.