Forum Giełda +Dodaj wątek

Tusk = kundel

Fragment artykułu “Tusk i Kaszubu”:

W Goręczynie nie było ludzi o nazwisku Tusk. Tuskowie byli w sąsiednim Somoninie no i w powiatowym mieście Kartuzy. Kiedyś na lekcji pytałem dzieci o kaszubskie nazwiska, bo nie tylko ja je uczyłem, one mnie również. I wtedy któryś z chłopców zapytał mnie ze śmiechem: – No jo, a pan wie, co to je tusk? – No, nie wiem… – To je taci pies wielorasowy, taci kundelek…

O takich nazwiskach jak Tusk językoznawcy mówią, że są „nacechowane stylistycznie”. Czasami dodają, że to nacechowanie jest „ujemne”. Trudno, by było inaczej. W języku kaszubskim tusk oznacza kundelka i nic tego nie zmieni. O tym myślał zapewne Rafał Ziemkiewicz, pisząc o „obelżywym nazwisku”.

Słowo "tusk" po norwesku oznacza oszust. Po estońsku zmartwienie. Po kaszubsku kundel. A w języku polskim
 Hańba, zdrada i sprzedawczyk!
  • Tusk = kundel Autor: ~Mark55

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.