Porównanie: ORCO IMMO
C/Wk 0,12 0,25
Kapitalizacja 380 mln PLN 6 200 mln PLN
Free float 90% 45%
Wietrzę przejęcie Orco.
Aby skupić p. 50% akcji trzeba podbić kurs do co najmniej 100 zł jeśli jest się jedynym skupującym. Jeśli pojawi się drugi skupujący to sytuacja stanie się wymarzona bo zaczna się wyścigi. Akcje będą tym bardziej pożądane im bardziej pozwolą na przekroczenie 50% czyli ostatnie zakupy będą za wszelką cenę, która po uśrednieniu i tak będzie atrakcyjna. (np. 20zł+100zł= 120/2 = 60zł = C/wk = ok. 0,25 !!!
Kto dziś nie zapłaciłby 25% księgowej wartości za przejęcie kontrolnrego pakietu???
Zauważcie, że w Immo jest o to duuuużo trudniej (trzeba skupować córkę i matkę) a właśnie przy tym poziomie wyceny C/Wk = 0,25 Immo dziś było tak samo chętnie skupowane jak Orco (taki sam obrót) a ostatnia wycena Immo (przez Unicredit) to 2,40 E
To jaka jest wycena Orco na tle Immo?
Jaki jest potencjał wzrostu i jego motory?
Sądzę, że Orco juz jest równolegle skupywane na kilku giełdach przez te same ręce.
Możliwe, że już na najbliższym Walnym ujawnią się nowi inwestorzy co jeszcze bardziej podgrzeje atmosferę.
To co widzimy to tylko przygrywka pod Walne, batalia rozegra się do końca roku.
Będzie bujało w obie strony ale kto wytrzyma będzie zarobiony.
Zostawiłem Immo na rzecz Orco.
Siedzę na 2/3 portfela i jeszcze dokupię.
Chciałbym tylko wiedzieć kiedy opublikują wynik za 2008 r. i wyjść w przeddzień z papiera...
Będą duże straty, tapnięcie w dół i znów marsz w górę.
Tak to widzę.
Równie dobrze mógłbym tu wkleić swój post z Immo sprzed kilku miesięcy.
Niewielu się ze mną zgadzało.
P.S.Ja też Mecenasie nie wiem co będzie jutro ale trzymam się kurczowo łajby :-) ;-)
Pozdrawiam