Dnia 2023-03-01 o godz. 11:37 ~kosmita napisał(a):
> Próba sufitu (...) nie dla spółki GPW, której cena akcji będzie rosła przez najbliższe lata z niewielkimi jedynie korektami. Najważniejszym powodem stałego wzrostu GPW jest to że nie ma żadnego sensu w spadkach ceny tej spółki, a inwestujący w nią to te 20% zyskujących na giełdzie.
1. Cena akcji GPW SA będzie rosła z niewielkimi korektami ?, ... dodam z niepoprawnym optymizmem : )) ... to może nawet do tej "kosmicznej" ceny sprzed 12 lat ? : ))
2. Nie ma sensu w spadkach ceny spółki ? ... to dlaczego teraz jest o blisko 30% tańsza niż 12 lat temu ? : )) ... (dla przypomnienia) ponad 52 zł kosztowała 1 akcja, ... a w tym czasie siła nabywcza ludności miast i wsi ... rosła i rosła : )
3. Nie bez znaczenia jest realny spadek wartości włożonego kapitału poprzez dojmującą inflację, która jest ... znacznie wyższa niż ujęta w procentach coroczna dywidenda.
Swoje rozumowanie wyłożyłem w przypomnianym wpisie : (temat)... GPW SA ... weszła w okres "przejściowego chudźca". W związku z tym panie kosmito ... "zejdź na ziemię" : ), ... ale jednocześnie z moim serdecznym życzeniem, by "kosmiczne marzenia" choć w połowie się spełniły. Pozdrawiam : )
PS ... taka ciekawostka do przemyślenia ... Indeks Big Maca w Polsce wskazał, że w ostatnim czasie cena burgerów wzrosła o ...
oo ja cię nie mogę : ))