7 z 52 tygodni w roku na Steamie to globalne wyprzedaże (jest ich w sumie pięć). Do tego należy dodać czas tuż przed i tuż po nich co daje dodatkowo kilka tygodni. Pozostaje ok. 40 tygodni to jest ten czas podczas którego można mieć premiery swoich gier. Oczywiście jest też kilka tygodni w roku z ekstra mocnymi tytułami co jeszcze zmniejsza tą liczbę dobrych terminów. Tak naprawdę to takie bardzo dobre okienka zdarzają się max raz na kilka miesięcy. Poza tym zawsze trzeba z kimś walczyć (niestety).
Do czego zmierzam? Ostatnie 2 lata w grupie PLW to 67 premier gier z globalnej wishlisty co w sumie oznacza prawie w 100% wykorzystanie możliwych terminów na premiery (zakładając średnio jedną na tydzień). Wydaje mi się, że w ciągu najbliżych dwóch lat będziemy zwiększać ten przelicznik na średnio 1,5 premiery w 2023 i 2 premiery w 2024 roku.
Z tych 67 premier mieliśmy przede wszystkim:
- Transport INC - max 33 pozycja na globalu;
- Accident - 45 pozycja;
- CTS - 41 pozycja;
- HF VR - 22;
- Pizza DLC - 25;
- Rustler - 11;
- Scrapnaut - 42;
- LFB - 7;
- Prepper - 1;
- Mech - 15;
- Tenants - 1;
- FM21 - 7;
- Castle - 8;
- CMS VR - 48;
- Cooking VR - 9;
- Famer's Life - 45;
- CMS21 - 1;
- HA - 16;
- Bum - 7;
- GSS - 1;
- Succubus - 7;
- Junkyard - 11;
- Luxury - 4;
- Prison - 13;
- Ship - 19;
- HB - 30;
- MMS - 24;
- Shelter - 35;
- Blacksmith - 43;
- First Supply DLC - 48;
- Model Builder - 21;
- Animal - 4;
- CDS - 37;
- ACS - 6;
- Bakery - 35;
- DFH - 11;
- Pets - 1;
- Builder - 7;
- Postal - 8;
- Theft 80 - 21.
40 z 67 premier dotarło do Top 50, w tym 16 do Top 10 a 5 do Top 1.
Mniej lub bardziej udane to według mnie (można się z niektórymi nie do końca zgadzać ale chodzi o rząd wielkości) okazały się w perspektywie czasu - Pets, Animal, Luxury, Succubus, GSS, CMS21, Cooking VR, FM21, Tenants, Prepper czyli 10 z 67. Poza tym kilka innych także nie ma się czego wstydzić, ale ok skupmy się tylko na tych wymienionych. Średnio 15% gier zarabia konkretne (jak na standardy PLW) środki w perspektywie x miesięcy od premiery. Jeżeli w najbliższych 12 miesiacach wyjdą 52 gry to ok. 8 z nich czyli średnio co 1,5 miesiaca dołoży coś naprawdę ekstra do wyników PLW a pozostałe 44 i tak dojdą do stale rosnącego back catalogu i też coś tam dołożą.
Przypominam, żę na globalnej wishliście obecnie są 253 gry grupy. Zakładając, żę 60 procent z nich jest w produkcji to daje wynik ponad 150 czyli na prawie 3 lata do przodu grupa ma już teraz nieźle rokujace pomysły (a przecież wiele gier jeszcze nie zostało pokazanych mimo, że od dawna są w produkcji - to przede wszystkim sequele). Tylko w pierwszej połowie tego roku grupa pokazała 47 nowych dem, 31 playtestów i 16 prologów a więc 94 darmowych propozycji w ciagu 6 miesięcy. Chyba nie najgorszy wynik?
Nie wiem jak Wy ale ja jakoś specjalnie nie martwię się o poprawę wyników PLW w przyszłości. Inna sprawa to poszczególne spółki grupy. Tutaj trzeba być bardziej ostrożnym.