Analiza popremierowa (5. Doba)
Liczba komentarzy: 151 (183)
Oceny: 82%
Peak premierowy: 383
Maksymalny peak: 719 (15.10)
Wczorajszy peak: 496
Szacowana sprzedaż na dziś: 151 x 95 = ~14 300
Followers: 14.229 -> wishlist = ~130k (dla porównania GH uzyskał taką listę po ok. 3 tygodniach)
Jak wszyscy wiemy, sama premiera nie była udana (delikatnie mówiąc), jako główną przyczynę uważam złe okienko premierowe + festiwal dem + słaby marketing poza PLW, który przyćmił widoczność. Moim zdaniem dziś byłby idealny dzień. Natomiast sama gra obroniła się wysoką jakością i bardzo dobrą optymalizacją. Kolejnego dnia udało się dotrzeć do TOP70-80, natomiast od kilku dni gra oscylowała w TOP160-220. Ok. 30% pochodzi ze sprzedaży bundle (duży udział medieval dynasty). I pytanie do specjalistów, czy bundle jest brane do tego samego rankingu?
Wielu z nas porównuję premierę do Mecha, który pomimo początkowo „dobrej sprzedaży” zniknął w otchlani GBS.
W przypadku Tribe gra będzie rozwijana poprzez nowy kontent, a dodatkowo pojawi się na konsolach, co za pewnie kolejny impuls sprzedażowy np. poprzez ogrywanie przez youtuberów.
Sama gra jest częstow porównywana do takich tytułow jak Green Hell, Medieval Dynasty, tyle, że w wersji light i bardziej polegająca na budowania z małymi elementami przetrwania.
Zwrot kosztów powinien nastąpić przy ok. 42 000 sztukach. (niski udział krajów z niską ceną).
Ja osobiście uważam, że ten zwrot nastąpi do końca roku. Planowana promocja 20% uruchomi wishlistę i powinna dać kopa sprzedażowego. Do końca roku pozostało 73 dni, według prezesa planowanych jest wiele akcji marketingowych i sprzedażowych. Moim zdaniem sprzedaż dzienna na poziomie 200-300 odliczając akcje ze zniżką 20% może zapewnić zwrot jeszcze w tym roku, sama gra powinna się przez długi czas monetyzować.
Konsole planowane są na Q1 2024
Przy podziale 50/30/20 powinien dostarczyć spółce ok. 1 mln złotych. Pan prezes potrafi jakiś tam znikomy zysk wykręcić ze starych tytułów. Spółka ma niskie koszty stałe.
W planach są jescze inne gry, potencjału nie jestem w stanie ocenić, ale Poly Gangs ma obecnie ok. 5k followersów. Spółka i nowy prezes pokazał, że potrafi dowieźć tytuł. Bardzo patrzy na $$$.
To jest moja opinia i proszę STOP HEJT. Obecna kapitalizacja < 7 mlnów.