Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  15,95 zł , zmiana od tamtej pory: -75,17%

TREND - okiem gracza i okiem inwestora

trend spadkowy Autor: ~kris [84.205.26.*] 2020-01-25 07:19
w najlepsze, podobne rozmowy o wzrostach były w trakcie odbicia na wyższych poziomach

już myślałem że kolega sie wykruszył całkowicie - dawno nie widziałem :) teraz zwróciłem uwagę na nik znajomy ..

podchodząc do tematu technicznie rzekłbym ORTODOKSYJNIE : (poprzednio wyraziłem własne zdanie bardziej gracza niż inwestora )

link

trend spadkowy to coraz niższe szczyty i coraz niższe dołki czyli TBL w ujęciu tygodniowym jest nadal w trendzie spadkowym i można będzie nieśmiało powiedzieć o jego zmianie po przebiciu jak widać na rysunku 37,90 i niestety do tego momentu żaden poważny inwestor długoterminowy (za takiego uważam kogoś kto inwestuje w oparciu o interwał co najmniej tygodniowy) nie powinien tykać tego waloru bo jak stare przysłowie mówi - trend is your friend
i dlatego uśrednianie w dół jest największym błędem jaki może zrobić inwestor długoterminowy ponieważ gra przeciwko trendowi czyli mówiąc wprost - KOPIE SIĘ Z KONIEM

Zerknijmy na interwał dzienny, również okiem inwestora twardo trzymającego sie reguł :

link

no i ..... no i kupa ..to samo mamy ostatni szczyt wybity wąsem na 19,30 zł a obecny 18,70 czyli tak jak nazwijmy go (może sie nie obrazi) Inwestor Kris napisał jesteśmy w trendzie spadkowym i niestety ma 100% racji przy spojrzeniu inwestora .. ja jako gracz przymrużyłem oko na ten nieszczęsny wąs ..:) :)

I po raz kolejny aby wyjaśnić co oznacza gra metodą naszego MISZCZA ( myślę ze starzy bywalcy będą wiedzieli któż to taki) :) :)

UŚREDNIANIE W DÓŁ PRZEZ INWESTORA - PRZYKŁAD HIPOTETYCZNY :

Kupiłem akcje spółki TBL 1000 szt po 30 zł = 30 000 zł nietrafiony zakup kurs leci w dół - 3% ... - 5 % ... - 10 % (strata - 3 000 zł)
CIĄĆ STRATĘ ?? NIE - czekam ..kurs leci dalej - 15 % ..... - 20 % (strata - 6 000 zł) przy kursie 24 zł odbicie
wpadam na genialny pomysł !!!
dokupię połowę tego co miałem i będę miał niższą średnią - "super pomysł nie ???"
dokupuje 500 szt po 25 zł po odbiciu mam więc 1500 szt ze średnią 28,33 strata aktualna - 5 000 zł .. było - 6 koła mam znacznie więcej akcji mniejsza strata szybciej odrobię - super !!! ..:) :)
ale co to ..?? kurs znowu leci w dół .. opada na 21 zł strata aktualna - 11 000 zł kurcze było maksymalnie 6 koła teraz jest 11 koła prawie podwoiłem stratę - nie tak miało być .. odbija SUPER leci na 22 zł mam znowu genialny pomysł dokupię połowę tego co miałem i będę miał niższą średnią - "super pomysł nie ???"
dokupuje 750 szt po 22 zł po odbiciu mam więc 2250 szt ze średnią 26,22 zł strata aktualna - 9 500 zł było - 11 koła mam znacznie więcej akcji mniejsza strata szybciej odrobię - super !!!..:) :)
ale co to ..?? kurs znowu leci w dół .. opada na 19 zł spoko to tylko - 13,5 % niewiele ale ..ale ..MOJA OBECNA STRATA TO 16 250 zł
zainwestowałem 30 000 zł niestety nie trafiony zakup bywa ..byłem stratny 10 % czyli 3 tys zł no iiiii .. CIĄĆ STRATĘ ?? NIE
jestem stratny ponad 16 tys zł przez "genialny sposób gry" - uśrednianie w dół bez tego "super pomysłu" trzymając akcje
strata byłaby - 11 000 zł i 29 000 w portfelu na grę na tej lub innej spółce

no ale ja jestem LESZCZ i to sa jakieś kompletne bzdury :) :) :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TBULL 1,54% 3,96 2025-09-23 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.