Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  134,60 zł , zmiana od tamtej pory: -68,97%

Szczerze podziwiam ...

... wszystkich akcjonariuszy LVC.

Sam nim byłem. Od 30 zeta. Przetrwałem zjazd covidowy, bessę, nawet bełkoczącego gramatycznie ~pg przetrwałem.
ALE WYSZEDŁEM TERAZ PRZEZ TO CO SIĘ DZIEJE Z AI.

W sensie: spółka fajna, dała zarobić, daje świetną dywidendę, ale ChatGPT, Bard i technologie pokrewne są ogromnym zagrożeniem dla całego biznesu LVC!

Dlaczego?

Ano dlatego, że topowe modele Google i OpenAI udostępniają API, które wielu konkurentom LVC (starym i nowym) umożliwią podpiłowanie gałęzi, na której siedzi spółka. Tej konkurencji będzie mega dużo. Kwestia kilku miesięcy, może 2-3 kwartałów i będzie to widoczne w liczbie klientów, churn i ARPU LVC. Może wewnętrznie już to widzą.

Ale nie tylko ze względu na API. Teraz każdy, kto położy łapkę na dowolnym średniej wielkości modelu LLM udostępnionym pod licencją open source do komercyjnego użycia (a jest już ich kilka), może w kilka tygodni zbudować automatycznego chata, który będzie domain-specific. To się nazywa fine-tuning modelu base.

Innymi słowy, drastycznie obniża się technologiczna bariera wejścia w rozwiązanie konkurencyjne do LVC -->> a co za tym idzie obniża się koszt zbudowania takiej technologii -->> zwiększa się konkurencja -->> zmniejsza się marża, spada ilość klientów, na łeb lecą wskaźniki.

Firma robi na razie dobrą minę do złej gry i pręży muskuły. Na pewno będą walczyć technologicznie, ale myślę, że potencjalny trup w szafie jest gigantyczny, bo nie są w stanie utrzymać cen, marży i dynamiki.

Smród najpierw poczują duzi inwestorzy i będzie powolne wychodzenie. Być może już się zaczęło (dziś -5%), bo to co się dzieje od paru tygodni mi wygląda na dystrybucję. Brak utrzymania wybicia ponad 144 jest pierwszym sygnałem. Ja zresztą technicznie widzę tu H&S. Pierwsze ramię 16.02, głowa 13.03, drugie ramię 12.05. Linia szyi około 133. Zasięg 111. Ale wg mnie technicznie tu jest realny potencjał do szybkiego zejścia do 101 (dolna banda szerokiej konsoli). Tam się rozstrzygnie, czy mamy długoterminowo spadkowy czy dalsza konsola.

Tak czy inaczej, jak szeroki rynek zorientuje się, że pod spółką załamuje się podłoga, to będzie tu taki zjazd jakiego covid nie widział.

Teraz już wiecie dlaczego "Szczerze podziwiam wszystkich akcjonariuszy LVC"? 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TEXT -0,57% 41,76 2026-06-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.