Forum Giełda - K.Kolany

Strata na giełdzie powstała w wyniku przekształcenia PP na akcje

Dzień Dobry.
W ciągu roku podatkowego 2010 uzyskałem dochód w wysokości 26 tys. zł z obrotu akcjami na giełdzie. Pod koniec roku kupiłem prawa poboru za kwotę 48 tys. zł., które jeszcze w tym samym (2010) roku zostały przekształcone na akcje (koszt tej operacji to 2 tys.zł) i tych akcji nie sprzedałem w roku 2010.

W formularzu PIT-8C który dostałem od biura maklerskiego uwzględniono wszystkie operacje na akcjach (kupno + sprzedaż) wynikiem czego było 26 tys zysku oraz wliczono w koszty kwotę 48 tys. za zakup praw poboru i w tym momencie sytuacja zmienia się diametralnie, ponieważ według PIT-8C osiągnąłem w roku 2010 stratę wysokości 48-26=22tys. zł. co fizycznie jest bzdurą, ponieważ podliczając na koniec roku koszty zakupu tychże akcji (48tys +2 tys. i porównując je z ich wartością giełdową jestem na plusie kolejne 10 tys.) (Pomijam wszystkie prwizje biura maklerskiego aby nie zagmatwać sytuacji jeszcze bardziej).

Interesuje mnie jak będzie liczony zysk od ww akcji gdybym sprzedał je w chwili obecnej (2011rok) za powiedzmy 65 tys. skoro część kosztów ich zakupu (kwota za prawa poboru) wykazano w PIT-8C za rok 2010 i jedynym kosztem pozostałym na rok 2011 będzie kwota 2 tys. którą musiałem zaplacic aby objąć akcje nowej emisji.
czy będzie to 65tys - 2tys - 11tys (połowa straty z roku poprzedniego, którą mogę sobie odliczyć) = 52 tys ??? bo jeśli tak to będzie to kolejna bzdura, ponieważ realnie zarobiłem 65-48-2=15 tys. zł.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Krzysztof