w spółkę w której mamy płynność ale kupujemy mocno przewartościowany TOWAR
Czy małą spółkę gdzie płynność jest ograniczona ale wycena fundamentalna daje dużo większe możliwości zarobku ??
Stara szkoła giełdowa nakazuje kupować spółki płynne duże nie ważne są wskaźniki C/Z itd w mojej ocenie rynek zaczyna się zmieniać wpajano nam że tylko płynne spółki powinniśmy kupować
Co do płynności to jest to pojęcie względne Fundusze powinny kupować spółki spółki duże z maksymalnie dużą płynnością bo obracają majątkiem w mld zł
Ale przeciętny inwestor z badań wynika ze inwestuje kwoty około 30 tys zł i z zasady nie kupuje się jednej spółki i to się nie zmieniło od lat Dywersyfikacja to podstawa dzieląc to np na 6 spółek wychodzi kwota 5 tys zł to czyli dla przeciętnego inwestora spółka z obrotem około 3-5 tys dziennie jest odpowiednia pod inwestycje a w mojej ocenie w tej grupie spółek jest sporo firm których fundamenty i szansa na rozwój jest znacznie większa niż spółki gdzie C/Z wynosi 30-50
Dlatego patrząc na wskaźniki firmy 7FIT spółka wydaj się ciekawa pod kontem inwestycji na krótki jak i dłuższy termin
C/Z około 3,5
Wartość księgowa po I kwartale 1,03 zł
Mała spółka gdzie łatwiej zwiększyć sprzedaż i wyniki przy wycenie 1,7 mln do 5 mln zł czyli 300% wzrostu niż ze spółki która ma 300 mln wyceny na 900 mln zł
7FIT upatruje w mojej ocenie szansy sprzedaży swoich produktów za granicą szukają zbytu na rynki Europejskie i to może mocno zaowocować w dłuższym terminie
Obrót jak na tak małą spółkę w cale nie jest mały bo w ostatnim czasie na przestrzeni 12 miesięcy obróciło się blisko 110% wszystkich akcji FF po średniej cenie 0,74gr po ostatnim wybiciu i patrząc na obrót za ostatni miesiąc mamy obrót 242 tys sztuk po średniej cenie 93 gr
W mojej ocenie wymieni się zmęczony akcjonariat a powoli ma to miejsce może zostało do zebrania około 100-150k w tych cenach od osób grających na kilka groszy i spółka ma szanse wybić ponownie w górę
Jeżeli wyniki za II kwartał będą bardzo dobre to myślę ze mamy szanse na początek zobaczyć ceny około 2-2,5 zł co i tak da wycenę spólki dopiero na poziomie 3,6-4,3 mln zł czy to duża wycena dla spółki która zarobiła w I kwartale brutto 454 tys zł 364 tys zł netto?? gdyby już nic nie zarobiął do konca roku C/Z przy 2 zł wynosiłby dopiero 10 jeżeli zarobi jeszcze 360 tys zł to C/Z przy 2 zł będzie wynosiło 5