Ciekawe rozszserzenie porządku obrad ZWZA z dzisiaj
EMPIK chce skupu akcji własnych przez EMU.
Z jednej strony fajnie, bo może to ciągnąć kurs w górę
Z drugiej strony, jak skupią za dużo, to moga sie pokusić o wycofanie EMU z rynku (wykup przymusowy jest chyba możliwy jak EMPIK przekroczy 90% udziałów). A to by kiepskie było, bo przed EMU jeszcze co najmniej kilka lat dobrego wzrostu. Taki scenariusz może też sugerować zdefiniowanie celu skupu: umorzenie lub dalsza odsprzedaż (do EMPIK?)...
W tym kontekście ja raczej tanio sprzedawać nie będę ;-)
Co do drugiego punktu, dotyczączego wyjaśnienia straty na sprzedaży towarów. Sam nad tym myślałem, bo bez tej straty wynik byłby bajeczny. Jeśli Pan Jacek czyta to forum, to chciałbym podziękować za zgłoszenie teog punktu do porządku obrad.
Doszedłem do wniosku, że to pewnie efekt zwrotów CD, tzn EMU rozpoznaje sprzedaż w momencie dostarczenia towaru do sklepów EMPIK\u, przy czym sklepy te mają pewnie prawo zwrócić towart do EMU, wtedy EMU musi przyjąć towar na swój stan i rospoznać korektę wyników. Takie zwroty byłyby nawet logiczne w kontekście ogłoszenia przez EMPIK informacji o zamknięciu części sklepów.
Jeśli to rzeczywiście byłoby wytłumaczenie, to dobre jest to, że można to traktować w kategorii zdarzeń jednorazowych, złe jest z kolei to, że podobny efekt może mieć jeszcze miejsce w drugim kwartale