Po kilku miesiącach wróciłem do spółki po tych wielkich spadkach i byłem ciekaw newsow w badaniach obu leków w aml.
Obejrzalem ostatnią konferencję. Jestem pod wrażeniem dobrych humorów, a zwłaszcza powtarzanych wielokrotnie twierdzeń, że lek wykazuje efektywność w monoterapii u pacjentów z relapsed/refractory aml. Jaką efektywność ? 1 pacjent na 16, w drugim badaniu ok 13%. Nawet jeśli 2 pierwsze kohorty były w dawkach subterapeutycznnich i finalna efektywność ( wskaźnik odpowiedzi) będzie kilkanaście procent to jest to 2-3 krotnie niżej od dzisiejszego dobrego standardu leczenia gdzie wskaźnik odpowiedzi w badaniach 1/2 fazy nowych leków w aml jest na poziomie 30-50%. Dla niedowiarków niezła publikacja przeglądowa (Curr opin hematol. 2020 Mar; 27(2): 108-114). Prawda więc jest bolesna, ale o obu lekach w aml trzęba będzie po prostu zapomnieć. Szansa na rejestracje w tym wskazaniu przy takich danych i takich opcja terapeutycznych jest bliska zero. Nawet jeżeli menarini jeszcze ciągnie sel24 to wcześniej czy później odpuści. Miejmy nadzieję ze rvu120 w guzach litych będzie lepsze…To mi tłumaczy te szybkie spadki. wygląda, że fundy ze wsparciem merytorycznym w biotechu też to zobaczyły I zagłosowały nogami. A kto został na papierze ?