Szanowni Państwo, zgodnie z obietnicą, oto update od Road Studio. Być może zauważyli Państwo nasz skok na Top Wishlisted. To prawda, wishlista Road Truckers wzrosła w ciągu paru dni prawie o połowę. Jak na efekt wywołany jednym filmem na Youtube, jest to znakomity wynik. Mówiłem w przeszłości, że aby budzić zainteresowanie, musimy pokazać grę w stanie niemal gotowym. To założenie się sprawdziło. Impulsem do zrobienia wideo był dla kreatora parominutowy gameplay, który puściliśmy w serwisie X. W przyszłym tygodniu nastąpi odświeżenie kilku elementów wizualnych z grą. Medialne przygotowania do playtestu nabiorą tempa, ale jeszcze nie startujemy z playtestem. Nasza wewnętrzna data na build playtestowy to 16 kwietnia (plus chwila na testy)., Następnie chcemy go rozesłać content creatorom i za ich pośrednictwem zaprosić graczy do testowania. Mam nadzieję, że najpóźniej playtest dla graczy uda się odpalić po Majówce, jako że potrzebujemy dać chwilę kreatorom, aby stworzyli swoje wideo. Jesteśmy też ostatnio chętnie akceptowani do eventów, tych jednak zgodnie z regulaminami jeszcze nie mogę ujawniać. Playtest odbędzie się na wersji gry względnie surowej - ale demo musi być dopracowane. Zgłosiliśmy się już na najbliższy Next Fest. Odbyliśmy wewnętrznie naradę z leadami mającą potwierdzić, czy jesteśmy w stanie przygotować porządne demo w założonym czasie i odpowiedź brzmi tak, z zaznaczeniem, że chcemy być pewni, że wiemy o każdym błędzie, jaki może wystąpić w grze, aby móc wszystkie poprawić. Poprosiliśmy zatem QA o szczególnie skrupulatne testowanie zawartości dema. Nasza gra musi wyjść dobra i dołożymy wszelkich starań, aby tak się stało. Z dobrych informacji: graliśmy na absolutnie najniższych wymaganiach sprzętowych, które założyliśmy prawie dwa lata temu - da się grać całkiem komfortowo! Oczywiście gra nie wygląda wtedy pięknie, ale cieszę się, że udało się utrzymać założenie sprzed dwóch lat. Jeszcze słowo o tym, dlaczego ostatnio mniej pisałem na X. Kiedy odnotowaliśmy wzrost wishlisty, z naszym kontem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Najpierw zostało tymczasowo zablokowane z uwagi na "podejrzaną aktywność" (prawdopodobnie próby logowania). Potem zostało na nie nałożone ograniczenie widoczności z uwagi na rzekomy spam - tak jakby nasze posty były przez kogoś zgłaszane. Zbiegło się to z nagłym wzrostem popularności naszej gry. Skontaktowaliśmy się z X i zarzuty zostały cofnięte, ponieważ nie stosujemy żadnych niedozwolonych praktyk. Nie mam odpowiedzi na pytanie, co się stało, ale uznałem, że warto Państwa o tym poinformować. Ograniczenie widoczności niedawno zdjęto, ale w okresie jego trwania pisanie tu nie miało większego sensu. Po Wielkanocy wrócimy do większej aktywności.
Źródło: https://x.com/RoadStudioIR/status/2039961803245887649