Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,96 zł , zmiana od tamtej pory: -11,57%

Restrukturyzacja, czyli sromotna klęska szorciarzy!:)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-S-A-Informacja-w-sprawie-rozpoczecia-przygotowan-do-procesu-restrukturyzacji-biznesowej-JSW-S-A-9023448.html
Ta wiadomość nie pozostanie prawdopodobnie bez echa na dzisiejszej sesji. To jednak dopiero początek procesu, który powinien spowodować radykalną poprawę kondycji spółki, co przełożyć powinno się również na kurs akcji.
Przed kilkoma dniami napisałem, że spółkę czeka okres sanacji, bolesny dla części pracowników, ale zbawienny dla całej firmy. Program naprawczy doczeka się akceptacji strony pracowniczej, wielu straci wprawdzie posady, ale jeszcze więcej ludzi zachowa miejsca pracy. Na takie działania czeka rynek, na taki ruchy czekają akcjonariusze. Jedynymi przegranymi tego procesu będą szorciarze. I dobrze im tak, niech stracą jak najwięcej, wszyscy im tego życzymy całkiem szczerze, czyż nie!?:) Ich straty oznaczają nasze zyski, a więc jestesmy osobiście zainteresowani naprawą spółki. Każdy, kto myśli inaczej, jest po prostu naszym wrogiem i stronnikiem szorciarzy, życzy źle spółce i życzy źle państwu polskiemu, głównemu akcjonariuszowi, posiadaczowi większości akcji JSW, ten po prostu nie jest patriotą polskim. Pamiętajmy o tym czytając komentarze na forum czy artykuły w mediach, przykładowo na bankier.pl.
Od początku roku wartość akcji zwiększyła się o ponad 30%. To nie jest przypadek, tym bardziej w okresie, gdy czosnkowi z zapałem iście stachanowskim nie ustają w tłuczeniu kursu. Tylko w tym roku szorciarze pożyczyli, od połowy stycznia, 8,6 mln nowych akcji. Efekty ich działań są bardziej niż mizerne. Oddali kilkaset tysięcy akcji i nadal, oficjalnie, mają zobowiązanie wobec brokerów na poziomie 3,77 mln akcji.
Tu: https://x.com/GPW_Trader2022/status/1976608693710880783/photo/1
Napisałem o oficjalnym zadłużeniu, czyli tym ujawnionym w ortexie. Najprawdopodobniej jednak szorciarze mają jeszcze miliony akcji pożyczonych i ukrytych przed radarami instytucji nadzorczych, przykładowo RSS KNF, gdzie nie widnieje żaden fundusz posiadający pozycję krótką.
Tu: https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/
Widniejący tam jeszcze przed kilkoma dniami QRT bardzo szybko zwinął manatki notując stratę finansową, co każdy może zweryfikować porównując kurs akcji w dniu pożyczki z kursem JSW w dniu zamknięcia pozycji.
Szorciarze mają możliwość zakładania swoich firm w różnych jursydykcjach, również tam, gdzie obowiązki informacyjne są niewielkie lub nawet żadne. Pozwala im to działać w ukryciu przed okiem bacznych inwestorów. Z takich możliwości korzystają, wszak stworzono je, te jursydykcje, właśnie po to, żeby ułatwiać życie rozmaitym wehikułom finansowym. Kto czyta moje posty od dawna, ten wie, że przed kilkoma miesiącmi opublikowałem na tym forum wyliczenia, z których wynikało, że szorciarze faktycznie pożyczyli ok. 16,67 mln akcji i obecnie mają zobowiązanie całkowite na ok. 13 mln akcji. Każdy może zweryfikować moje wyliczenia, zachęcam do tego i ich krytycznej oceny. Namawiam każdego do wykonania własnych rachunków i kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. 13 mln akcji to bardzo dużo zważywszy, że wszystkuch akcji wystawionych na sprzedaż jest ok. 9 mln sztuk, z czego zdecydowana większość, dwie trzecie, po cenie równej lub wyższej 100 złotych.To pozwala mi zakładać, że kurs akcji bez problemu sięgnie 100 złotych, i to w niezbyt nieodległej przyszłości.
W obecnej sytuacji szortowanie akcji JSW traci wszelkie racjonalne podstawy, ponieważ do kupującej spekuły, do drobnych akcjonariuszy, dołączy niebawem, lub już dołączyła, grupa funduszy, także tych z TFI czy OFE. Dlaczego? Dlatego, że działania zarządu oraz deklaracje największego akcjonariusza, czyli MAP, wiodą ku radykalnej poprawie sytuacji w spółce. Akcje są bardzo tanie, jest to zatem najlepszy czas do ich kupowania i zapełniania portfeli. Wzrost kursu akcji w ostatnich 5 dniach, blisko +18% przy średnim dziennym wolumenie obrotów na poziomie 1 mln akcji, nie wziął się bez powodu. Średni dzienny wolumen obrotów w tym roku wynosi ok. 424 k akcji.
Szorciarze z pewnością mają strategię odkupu akcji, tym bardziej w sytuacji, gdy przeciwko sobie mają zorganizowane, pospolite ruszenie drobnych akcjonariuszy. Prowadzona od kilkunastu miesięcy akcja informacyjna na forum oraz na X-ie pwoduje, że nie ma wśród akcjonariuszy ludzi niezorientowanych w sytuacji. Odkup akcji przez szoriarzy wymagać będzie zatem wielkiego sprytu i przebiegłości. Ja przykładowo spodziewam się, że szorciarze najpierw zredukują do zera zadłużenie ujawnione w ortexie. Następnie na kilka dni ogranicza zakupu w nadziei, że pozostali inwestorzy nie ustaną z podażą i kurs znacząco spadnie. Jeśli tak się jednak nie stanie, będą zmuszeni wrócić do zakupów, dzieki czemu kurs będzie kontynuował wzrosty, wszak do odkupu będą nadal mieć ok. 10 mln akcji, jak wynika z moich szacunków. Z taką strategią mieliśmy do czynienia ostatnio w przypadku Tauronu, gdzie szorciarze prowadzili odkup przez dłuższy czas, potem, gdy wartość akcji podwoiła się, a pozycja w ortexie została wyzerowana, ustali z zakupami, by po kilku dniach powrócić do nich, a nawet zaczęli ponownie pożyczać papiery od brokerów. Kurs akcji jednak nie spadł i nadal rośnie. Nie wydaje mi się, żeby w przypadku JSW było inaczej. Spodziewam się, że będzie jeszcze lepiej, ponieważ tu sytuacja jest wyjątkowa. Tę wyjątkowość widzimy przykładowo po wskażniku CTB, który jest 3x wyższy niż średni koszt pożyczek pozostałych akcji na GPW. Ta wyjątkowość wynika również ze stopnia zorganizowania pospolitego ruszenia drobnych akcjonariuszy, którzy w całym okresie szortowania, od marca 2024 roku, kupili i zablokowali w arkuszu zleceń S ok. 9 mln akcji, około 3 razy więcej niż kupili i oddali netto szorciarze. Fenomen bez przykładu w historii GPW.:)
Czy dojdzie do "wyciskania"? Ja tego oczywiście nie wiem, ale podejrzewam, że będzie. Jak bedzie wyglądał? Ja tego nie wiem, więc pozostaje mi tylko spekulowanie na przykładfach znanych z historii. Tu kieruję Waszą uwagę na "wyciskanie" akcji Gamestop, VW czy ostatnio Eutelsat. Ta francuska spółka jest chyba dobrym porówaniem do JSW, ponieważ dłuższy czas wykazywała straty, była szortowana, ale plotka o przejęciu świadczenia usług satelitarnych na rzecz Ukrainy wywołała zmasowany odkup akcji przez szorciarzy. W ciągu kilku dni kurs zwieszył się nawet o 800% i nawet dziś, po upływie sześciu miesięcy, akcja nadal jest handlowana 3 razy drożej niż wcześniej. Czy informacja o podjęciu działań restrukturyzacyjnych będzie zapalnikiem "wyciskania" na JSW? Przekonamy się.:)
Taka jest moja spekulacja!:)
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 0,25% 23,84 2025-11-28 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.