Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  74,24 zł , zmiana od tamtej pory: -1,13%

Rekompensaty - wyliczenia

Widziałem w innym wątku wyliczenia innego użytkownika, ale nie mogę na nie patrzeć, postanowiłem więc zrobić własne.
0,017% klientów to 290 osób
Całkowite aktywa klientów w XTB to 36 miliardów, natomiast 12 miliardów stanowi wartość nominalna CFD, więc klienci wpłacili powiedzmy 1 miliard żeby taką wartość otrzymać po pomnożeniu przez dźwignie. Zostaje nam 25 miliardów.
Ta kwota podzielona na liczbę aktywnych klientów daje nam ok. 30 tysięcy na osobę (liczyłem aktywnych, bo zakładam że tylko oni posiadają jakieś środki obecnie na koncie).
30 tysięcy * 290 = ok. 8,5 miliona
Warto jednak dokładniej skupić się na zdaniu z ogłoszenia:
"Według danych XTB ataki cyberprzestępców dotyczyły zaledwie 0,017 proc. klientów"
Jest to liczba ataków, a nie klientów którzy rzeczywiście stracili pieniądze. Ktoś więc mógł mieć włamanie, a nie stracić żadnych środków, bo haker nie znalazł sposobu jak sobie może te pieniądze z konta przywłaszczyć, albo klient w miarę szybko zauważył że coś jest nie tak i podjął jakieś działania. Druga sprawa jest taka, że ta powyższa kwota to jedynie średnia. Zakładam, że klienci którzy posiadają większe środki na koncie, posiadają również wyższe niż średnia IQ, co pozwoliło im na lepsze zabezpieczenie swojego konta. W związku z czym ta kwota 8,5 miliona to byłaby pewnie maksymalna kwota w jakimś najgorszym scenariuszu, realnie można założyć, że to będzie może 20% tego. To jak kwota za 1 dzień marketingu, tylko że ten marketing będzie się za te pieniądze ciągnął latami w przeciwieństwie do zwykłych reklam. Spot telewizyjny opłacony zniknie i już go nie ma. Informacje o tym, że XTB dba o bezpieczeństwo klientów zostaną w internecie na stałe. Ktoś wpisze w wyszukiwarke "XTB" i zobaczy że zakładając tam konto nie ma się czego obawiać.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
XTB -0,70% 87,94 2026-02-20 09:06:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.