Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,23 zł , zmiana od tamtej pory: 47,98%
Kilka spostrzeżeń dotyczących reko:
1) Nigdzie nie zidentyfikowałem aby autor uwzględnił fakt, że akcjonariusze Grenevia partycypują w 51% w segmencie PV jak i e-mobility - robi to ogromną różnicę.
2) Żadnej wzmianki na temat nowych kierunków elgor, famur, impact (gird, stacje transformatorowe, przekładnie przemysłowe, serwis farm wiatrowych, produkcja trubin wiatrowych i wielkoskalowe magazyny energii). Ma to istotny wpływ na przyszłość spółki w szczególności segmentu górniczego, który zapewne w prognozie umiera. Na większość tych programów zostało pozyskane dofinansowanie. Jest to duży katalizator wzrostu. W produkcji turbin może partycypować rząd.
3) Nie wiem czy źle patrzę ale nie widzę żadnej grupy porównawczej, ani modelu finansowego spółki którym byłaby poparta wycena.
4) Autor podwyższył w sposób subiektywny betę o 0,5 ze względu na problemy zielonych segmentów. Tylko, że zielone segmenty dla akcjonariuszy nie stanowią tak istotnego tortu kawałka całego przedsiębiorstwa. Sprawa jest dużo istotniej zagmatwana z powodu 51% udziałów i wewnętrznych pożyczek w kwestii ustalenia ryzyka w szczególności segmentu PV.
5) Dodatkowo nie wiem czy autor bierze pod uwagę w wycenie możliwość czerpania korzyści z farm PV w postaci ee oraz gwarancji.

Wydaję mi się, że Grenevia jest dosyć skomplikowaną spółką do wyceny. Podejście wydaje mi się błędne. Głównie z powodu wewnętrznych pożyczek i konsolidacji 51% udziału.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRENEVIA -0,15% 3,30 2025-10-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.