Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,21 zł , zmiana od tamtej pory: 495,24%

[Recenzja] Pylon Audio na High End w Monachium 2016

Drodzy Inwestorzy,
Pozwolę zacytować swój post z sąsiedniego forum parkiet.
Pozdrawiam

"Witam, 
Co za cisza. Równo przez 2 miesiące zero postów.
Także, wrzucę coś od siebie - wiecie, że odbywa się właśnie największa wystawa audio w Europie zwana High End w Monachium ? Akurat Pylon postanowił zaprezentować na niej własne produkty.

Miałem okazję odwiedzić ich stoisko w dniu dzisiejszym, muszę przyznać, że jestem mega POZYTYWNIE zaskoczony.

Ale po kolei. Z racji, że Monachium jest 3h jazdy od miejsca gdzie mieszkam, postanowiłem wykorzystać okazję i porozmawiać z osobami ze spółki, w której jestem już akcjonariuszem równo 2,5 roku (ale ten czas szybko leci...). Pogoda dziś słoneczna, także rano pobudka i kierunek Monachium.

link

Przy wjeździe do parkingu był nieznaczy korekt, może 20 minut - w końcu większość audiofilii ma wolne od pracy i rusza do wielkich sal. Później kasa, bilet i wchodzimy do hali 3 stoisko J05 bodajże. Tak prezentowało się stoisko:

link

Na miejscu pełny skład ze strony Pylona: Prezes, Przewodniczący RN, piękna hostessa i wsparcie od strony technicznej czyli inżynierowie Pylona. Prezentowany była prawie pełna gama kolumn od Pearl 25 SE (specjalna limitowana edycja) poprzez najnowsze Opale, następnie Diamondy i na deser Emeraldy. Do tego bardzo ciekawy akcent z "przekrojoną" kolumną, która pokazywała całą filozofię techniczą od środka. Nie mogło zabraknąć pokoju odsłuchowego. Były również materiały promocyjne, katalogi i bardzo fajnie zmontowany film w jakości HD pokazujący cały proces produkcyjny od A do Z w firmie Pylon. Jednym słowem - pelen PROFESJONALIZM.

Zacznę od opisania kolumn, bo dzisiaj spotkałem się z nimi pierwszy raz i proszę, są po prostu piękne. Wcześniej czytałem opinie na forum, na blogach że są dobrze "skrojone", że porządna "stolarka" itp. i przyznaje się - robota jest najwyższych lotów. Pod kątem jakości to poziom europejski, żadna amatorka. Najlepsze było dotknąć piękny czarny front na Opalach, na których jest odpowiednio przygotowany lakier, który przechodził testy przez aż 8 miesięcy !! Same testy tylko na kolor/jakość lakieru aż 8 miesięcy ? Chyba nie muszę mówić ile w takim razie musiały być dobierane, doprecyzowywane inne elementy kolumn. Czapki z głów..

Zaczynamy, na początek nowe Opale, proszę tu zdjęcia całej rodziny tzn Opal 20, Opal 23 oraz Opal Monitor.

link

Opal to dosyć nowa kolumna i zarazem pierwsza, która jest zrobiony na własnych przetwornikach. Ma wspomniane czarne fronty, które są pięęękne. Są tak piękne, że sam byłem świadkiem jak kilku zwiedzających nie mogło wyjść z zachwytu, a pewien pan z Kanady powtarzał cały czas pod nosem "fantastic". Do tego cena, bezkonkurencyjna. Ponadto wielu osobom podobały się ciekawe podstawki pod monitor, tu zdjęcie:

link

Drugi model to nowe Emeraldy, jeszcze w formie prototypowej. Docelowo będą najwyższym modelem z całej gamy kolumn. Niestety, odsłuch nie był jeszcze możliwy ale według słów pana Mikołaja są jeszcze lepsze niż Diamondy, a do tego mają własne przetworniki. W nich najbardziej podobała mi się stolarka i fornir, jakościowo piękne - widać, że każdy detal starannie przemyślany i wykonany. W końcu to półka high-end. Sami oceńcie:

link

link

Ostatnim modelem prezentowanym był Diamondy w obu wersjach 25 oraz 28. Na nich był również odsłuch w pokoju. Nie jestem audofilem, jestem inwestorem, ale słuchając ich miałem banan na twarzy, bo po prostu dźwięk mi się podobał. I teraz najlepsze. W pokoju byłem około 30 min, a pokój był prawie non stop pełny, ludzie wchodzili, siadali i słuchali. I słuchali. I robili zdjęcia. I oglądali z każdej strony. I dalej słuchali. I brali wizytówki. I chyba o premierze będzie głośno w mediach...

link

A tu jeszcze 2 linki na YouTube video. Nagrywane komórką także jakość średnia, ale na żywo to czysta poezja:
Film #1: link
Film #2: link

Następnym "produktem" były takie oto kolumny, sami przyznajcie, że ciekawe podejście do marketingu i co najlepsze - to DZIAŁA, pozwolę sobie szacować że w 50% to właśnie te "wnętrzna" przyciągnęły klienta z Niemiec do stoiska Pylona. Posunięcie szachisty, super, super!

link

Dobra, koniec tego marketingowego słodzenia :) Czas na sprawy, które interesują nas inwestorów najbardziej - czyli finanse i rozwój spółki. W Pylona zainwestowałem tak jak wspominałem 2,5 roku temu. Wchodziłem w spółkę, której nazwa powodowała wielkie oczy u dealera we Wrocławiu, gdy poprosiłem aby pokazał mi ich kolumny. Sprzedawca mnie nie rozumiał, ja mu powtórzyłem nazwę jeszcze raz PYLON a on dalej nic. Tak to wyglądało...Obecnie jeżeli chodzi o rozpoznawalność marki to skok [b]nie[/b] o 2,5 roku ale o 500%. Użyję % bo to lepiej obrazuje skalę postępu jaki się poczynił. Obecnie mamy 3 nowe serie : Diamond, Opal, Emerald. Obecnie mamy własne przetworniki i są one już używane w najdroższej serii. Obecnie każdy w Polsce kojarzy nazwę Pylon. Obecnie spółka jest obecna na forum audio, na blogach audio, u dealerów audio. Obecnie mamy spółkę, która zakupiła nieruchomość za 2,5 mln także idzie na "swoje". Obecnie mamy spółkę, która robi najlepsze jakościowe w tej cenie obudowy i całe kolumny. Obecnie mamy spółkę, która wyszła poza granice kraju. Obecnie mamy spółkę, która ma całe zaplecze specjalistów i inżynierów w teamie, ma kontakty z uczelniami i instytucjami. To WSZYSTKO na przestrzeni 2,5 roku !

Przyszłość
Na początek takie zdjęcie, nowa lokalizacja Pylona wraz z halą produkcyjną 3.000 m2. Obecna (stara) hala jak dobrze pamiętam to około 1/3 powierzchni. To wskazuje potencjał.

link

Po drugie. Rynek niemiecki i inne zagraniczne. W ciągu mojego 3h pobytu na wystawie przewinęła się masa kontrahentów zagranicznych celem współpracy. I widziałem osoby z co najmniej 3 kontynentów: Europa, Azja i Ameryka. Ja myślę, że te targi to nie tylko zaskoczenie dla nas akcjonariuszy ale również pozytywne zaskoczenie dla samej spółki. Podobały się produkty kontrahentom, podobały się ceny kontrahentom, podobała się jakość kontrahentom, podobał się fakt, że jest to Made in Poland a nie chiński sprzęt..  Mam nadzieję, że pan Mikołaj nie będzie miał nic przeciwko jak również pokaże ten aspekt, który nas akcjonariuszy najbardziej ciekawi - czyli rozmowy z partnerami biznesowymi (nie klientami detalicznymi)..

link

To wszystko w ramach 3h. Pamiętajcie, że Pylon tam wystawia się 4 pełne dni !! A mogę jeszcze wspomnieć o wywiadach dla gazet i telewizji niemieckiej :), ale to chyba każdy sam znajdzie już w Internecie :)

I tym akcentem, kończę swoją małą recenzję. Jak zawsze uczulam, to jest tylko moje prywatne odczucie (uważam, że to top1 spółka na NC), nikogo nie namawiam, każdy powinien sam ocenić i podjąć własną decyzję inwestycyjną.

Ps. Pewnie o wielu rzeczach zapomniałem, także jak tylko mi się przypomni napiszę jeszcze na forum.

Pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli,
Rafał"

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JRCGROUP 0,81% 1,25 2026-06-01 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.