Pisałem już wcześniej,
Ciekaw jestem, czy są prowadzone jakieś rozmowy na temat skupu, odkupu pozostałych akcji Rottnerosa.
Uważam, że byłoby to doskonałe posunięcie, część sfinansować gotówką część akcjami nowej emisji. - Co sądzicie, czy może ktoś słyszał o takim pomyśle?
Zamiast dywidendy (w tym roku około 200mln - szacuję) o wiele ciekawszym rozwiązaniem wydaje mi się skup np 5mln akcji po np. 40zł - oczywiście rozumiem, że byłaby redukcja idt. ale z punktu widzenia akcjonariuszy coś wspaniałego, szczególnie gdy spółka wyceniana jest na giełdzie znacznie poniżej wk! W przyszłości dywidenda tak ale najpierw godna wycena, kto miałby pragnienie opuścić akcjonariat zrobiłby to a kto chciałby zostać na długo...
Zastanawia mnie czy firma ma jakieś pomysły z takim nadmiarem gotówki, fakt że mogą być nieco zaskoczeni, gdyż zysk po 9 miesiącach tego roku jest większy niż z ostatnich kilku lat ale mam nadzieję że mądrze to zagospodarują. Dziś cieszymy się zyskami dzięki wydanym dziesiątkom milionów w elektrownie - cieszy, że firma potrafi myśleć długofalowo.
Trochę szkoda, że jesteśmy często porównywani do Mercatora, szkoda że wielu wciąż nie dostrzega faktu że 1zł majątku firmy wciąż wyceniany jest na 70gr a w skład tego majątku wchodzi głownie gotówka, zapasy i należności!!!