czyżby wreszcie tak oczekiwany przełom?
przyznaję, że też jestem zaskoczony, i to pozytywnie
wprawdzie wciąż z tyłu głowy mam kwestię Silesii, kowenantów itp., ale wreszcie z przekonaniem mogę na pisać o pozytywach:
są wykazane zyski i - co istotne - spore zmniejszenie zobowiązań oraz odpisów o (przy zmniejszonych przychodach)
pytanie: na ile w tym są zdarzenia jednorazowe, a ile jest efektem restukturyzacji i rzeczywistych dochodów z core biznesu,a jeszcze ile zabiegów księgowych
na razie przyjmuje wszystko za dobrą monetę i choć nie wykluczałem, iż raport może być mniej nieprzyjemny, to jednak nie spodziewałem się, iż będzie tak dobry
oby tylko nie zrobili czasem jakiejś nieprzyjemnej korekty (żart)
wciąż jednak pozostaje kilka niewiadomych:
- kto od kogo zgarniał te milionowe pakietówki, skoro żadnego komunikatu o zmianach w akcjonariacie nie było?
- kto i dlaczego 8 marca tak wywindował kurs, a potem przez 3 dni pozwalał kursowi opaść?
- dlaczego mimo zapowiedzi nie ogłoszono dotąd tej nowej strategii
- z jakimi rzeczywistymi zagrożeniami spółka musi teraz sie zmierzyć (poza blokada kont Silesii)?
- czy zarząd zadeklaruje, ze delistingu nie będzie?
- czy i ile z zysku zostanie przekazane na zobowiązania, ile na capex, a ile na ew. dywidendę (mało prawdopodobne przy tym zadłużeniu, ale niewykluczone, jeśli spółka w końcu chce coś zrekompensować akcjonariuszom)
Poza akcjami należacymi do RK, to z raportu (s. 71) wynika, iż
na dzień 31 grudnia 2020 roku bezpośredni oraz pośredni stan posiadania akcji Boryszew S.A. kształtuje się następująco: Boryszew S.A. – 34.795.000 akcji własnych, uprawniające do 34.795.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi ok. 14,498% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZ Boryszew S.A., Alchemia S.A. – 3.200.000 akcji Boryszew S.A., uprawniających do 3.200.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi ok. 1,333% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczby głosów na WZ Boryszew S.A., Polski Cynk Sp. z o.o. – 5.000 akcji Boryszew S.A., uprawniających do 5.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi 0,002% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczby głosów na WZ Boryszew S.A
open na najbliższej sesji moze być mocne, ale to takze dla wielu moze być okazja do korzystnego wyjscia z waloru, więc po porannej euforii może potem być korekta, dlatego nadal podtrzymuje tezę, iż czas i rynek wszystko weryfikuje, więc o rzeczywistej kondycji giełdowej spółki będzie można mówić chyba dopiero po zakończeniu sesji w najbliższym tygodniu (filtr 4 sesji)
oby więc faktycznie nastąpił teraz przełom, ząs walor odzyskał zainteresowanie rynku i kurs, poparty wolumenem, zaczął stabilnie rosnąc, bez gierem z podawaniem tlenu i kroplówek
dla wszystkich (naprawdę wszystkich) - miłego majówkowania! :)