Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,87 zł , zmiana od tamtej pory: -37,30%

Re: Zostały 4 sesje do ustalenia dywidendy

Tak jak pisałem kilka dni temu.Przed info o dywidendzie w kasie było 217 mln zł kapitałów własnych a kurs chodził po 0,62zł.Czyli 0,62 zł razy 190 mln akcji to jest 118 mln zł a to daje około 55% kwoty 217 mln zł.Po dywidendzie będzie 217-110 czyli 107 mln kapitałów własnych czyli 107/190mln akcji=0,56 zł a obecna wycena spółki to 0,88-0,58=0,3zł Co również daje wycenę w wysokości 55% kapitałów własnych.I teraz tak:Akcje od grudnia cały czas były skupowane i o tym pisałem i również je zbierałem w miarę możliwości.Rafcyk napewno pamięta jak opchnął mi po 0,42 z hakiem prawie 400 tysi.Na pytanie czy pójdzie wyżej moja odpowiedz brzmi na 80% tak ale to już po dywidendzie.Swoją wypowiedz opieram o obserwacje i własny instynkt.Kurs oczywiście poszedł by do góry na poziom 55% kapitałów własnych tak jak ma to miejsce obecnie z tym ze dopiero po dniu ustalenia prawa do dywidendy a nie jeszcze przed tym prawem.Dzieje sie tak dlatego ponieważ ten kto to skupuje(a robi to cały czas) wie doskonale ze w niedalekim terminie pojawi sie jakaś informacja dzięki której to co zbiera cały czas zwiększy swoją wartość.Podtrzymuje tezę ze do dnia Ustalenia prawa do dywidendy nie przebije 0,9 a przez następne 4 sesje zbieracz dalej będzie robił swoją robotę + sesje do dnia 18 maja(wyniki).Podtrzymuje także tezę ze Ukraina wykaże zysk czy to z działalności podstawowej czy tez z tytułu sprzedaży swoich złych kredytów bo takież wystawiła na sprzedaz(źródło ideabank.ua).Przypominam ze na dzień dzisiejszy odpis ukraiński wynosi około 220 mln zł a cały biznes wyceniany w księgach na około 7 mln.Być może koloryzuje ale ja spodziewam sie w wynikach minimum 10 mln zł na plus ukraińskiego biznesu a to oznacza ze w maju może podejść pod złotówkę.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GETIN 0,92% 0,55 2025-10-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.