Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  44,20 zł , zmiana od tamtej pory: 4,64%

Re: Zarząd dokupuje

Nie widziałem tego wcześniej, dopiero teraz jak podesłałeś to oglądnąłem. Po pierwsze nie jestem fanem takich analiz od AI, no ale już pomijając to nie wiem na czym się to mogło wzorować, czy to jest tylko DCF czy coś innego. Poza tym ten portfel istnieje dość krótko i jego zysk jest napędzany praktycznie tylko przez data walk, więc moim zdaniem zbyt krótko żeby oceniać bo to może być jedynie losowy wystrzał (WIG robił podobne albo nawet lepsze wyniki w tym czasie). Aczkolwiek ja zawsze z ciekawością oglądam te modele ai dokonujące oceny, bo jakby tak w nich zaszczepić dobrą strategię to ma to potencjał bo wyklucza totalnie emocje inwestorów.

A co do pytania o to jak to wyliczałem, to tak, bazowałem na DCF, jednak tutaj jest lekki problem. Votum przez wyczerpywanie się poprzedniej puli klientów (sprawy frankowe) i niepewne na tamten moment przyszłe źródła (SKD) ciężko ocenić jak dokładnie te przepływy pieniężne będą wyglądać. Zakładając nawet utrzymanie się tych przychodów co w poprzednim roku to Votum ma większy potencjał niż nawet te 75zł, tylko żeby to się potwierdziło to spółka musi pokazać że z nowych źródeł będą takie wyniki wykręcać, więc ja bazowałem na DCF poprawione o prawdopodobieństwo (moje własne, subiektywne, więc w zależności od waszej opinii ta cena może się różnić ;) ) na poszczególne scenariusze. Jeśli po wynikach sądów pokażą przychody z nowych źródeł to moim zdaniem leci kurs mocno w górę, ale do tego czasu raczej ludzie będą ostrożni na wypadek spadku zysków. Natomiast ja wierzę, że zyski co najmniej się utrzymają, tak przynajmniej sugeruje dokupywanie przez zarząd. Takie moje wyliczenia, można się zgadzać lub nie;)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOTUM 4,88% 46,25 2026-06-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.