Przy zmianie trybu upadłości najważniejsze jest stanowisko wierzycieli, którego prawdopodobnie dotąd nie było. W uzasadnieniu Postanowienia Sądu najczęściej używanym argumentem w przyjętym trybie upadłości likwidacyjnej (przy wniosku o układ) jest wstrzymanie egzekucji komorniczej z majątku oraz możliwość wypracowania stanowiska wierzycieli wobec ewentualnego układu, który w wyższym stopniu zaspokoi wierzycieli niż likwidacja majątku. W takim przypadku Sąd dopuszcza zmianę trybu postępowania w trakcie postępowania likwidacyjnego.
Obecnie cały wysiłek Zarządu (w przypadku chęci kontynuowania prac na rzecz ratowania spółki) powinien być skierowany do prac nad układem z wierzycielami. Sąd przy zmianie decyzji musi być przekonany, że propozycje układowe dla wierzycieli mogą prowadzić do zaspokojenia w wyższym stopniu niż postępowanie polegające na likwidacji majątku.
Myślę, że teraz wszystko w rękach ewentualnych inwestorów i wierzycieli (zarząd będzie tu tylko pośrednikiem). Wbrew opiniom, wyrok (likwidacja spółki) może tylko pomóc TECHMEXOWI w prowadzeniu rozmów z wierzycielami w sprawie wynegocjowania warunków układu. Historia MONNARI pokazuje, że wszystko jest możliwe i zależy przede wszystkim od wierzycieli a sąd w przypadku woli porozumienia może zmienić tryb likwidacji.
Według mnie do tej pory widzieliśmy to były tylko czcze obietnice ze strony zarządu i inwestorów, teraz czas na czyny, jeśli to co deklarowali podtrzymują i przekonają wierzycieli to jestem przekonany, że sąd też nie będzie obojętny.