Czy kupują Newag to akurat nie wiem...ale nawet nie o to chodzi. Od pierwszego skoku na OFE problemem spółek srednich i małych była niska płynność co w połaczeniu z suwakiem spowodowało niezła obsuwę.Na duzych spółkach płynność ratowała zagranica. Na MWIG40 a tym bardziej SWIG80 fundusze te nie zaglądają. Nawet niewielkie pieniadze z PPK na spółkach małych robia dużą róznicę również przez efekt kuli snieznej a wiec powrót na to podwórko polskich funduszy czy tez zniecheconych wczesniej inwestorów indywidualnych. Ja własnie od dłuższego czasu postawiłem na spółki z MWigu 40 i SWigu 80 o czym juz kilkakrotnie pisałem także na forum Newagu. Taka strategia pozwoliła mi na osiagniecie najwiekszych chyba od przynajmniej 5 lat zysków w 2019 . Newag tez dał radę ;)))))).
P.S Obecnie troche tez wyłamałem z tej strategii poprzez zakup PZU oraz PLAY ale przy tych spółkach kierowalem sie bardziej samym zachowaniem WIG 30 niż fundamentami tych spółek. Unikam spółek "politycznych" jak energetyczne z wiadomych wzgledów. Kuszą przecenione spółki węglowe ale chyba poczekam jeszcze z boku.
Pozdrawiam forumowiczów Newagu